Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Īrija: pāvesta vēstule – svarīgs atjaunotnes solis
23.03.2010 pl. 14:15

Līdz ar Benedikta XVI pastorālās vēstules Īrijas katoļiem publicēšanu, Vatikāns paplašināja savu klātbūtni internetā. Pirms dažām dienām tika atvērts jauns portāls www.resources.va un seši Twitter kanāli (itāļu, franču, vācu, angļu, spāņu un portugāļu valodā).

Angliskās versijas adrese: http://twitter.com/news_va_en Caur šiem kanāliem Vatikāna mediji informēs sabiedrību par jaunāko ziņu un citu Baznīcas dzīvei svarīgu materiālu publicēšanu. Nepilnu 24 stundu laikā angļu valodas kanālā reģistrēti 226 apmeklētāji, franču – 198, spāņu – 120, bet vācu un itāļu pa 36 apmeklētājiem. Minētās vēstules pilnais teksts pieejams gan jaunajā portālā www.resources.va, gan Vatikāna Radio mājas lapā, gan arī oficiālajā Vatikāna saitā www.vatican.va. Ar dokumentu saistītie video un audio fragmenti atrodami arī You Tube vietnē. Bez tam, jaunajā lapā atrodami arī vairāki citi ar seksuālajiem noziegumiem saistīti Svētā Krēsla materiāli. Vecākais no tiem ir 1962. gada instrukcija „Crimen Sollicitationis”.

19. martā, sv. Jāzepa liturģiskajos svētkos, pāvests parakstīja Īrijas katoļiem adresētu pastorālo vēstuli, kurā pauž dziļu satraukumu un kaunu par bērnu seksuālās izmantošanas gadījumiem no dažu priesteru puses. Apliecina savu garīgo tuvumu visiem šīs zemes katoļticīgajiem un piedāvā dziedināšanas un atjaunotnes ceļu. Norāda uz problēmas cēloņiem, uzrunā upurus un viņu ģimenes, priesterus un reliģisko ordeņu locekļus, kuri pastrādāja noziegumus pret nepilngadīgajiem, kā arī visus bērnus, jauniešus, viņu vecākus un īru garīgos ganus. Svētais tēvs atgādina, ka patiesa nožēla paver durvis Dieva piedošanai. Kristus piedod pat vislielākos grēkus, tomēr taisnība prasa, lai vainīgie atbildētu par savu rīcību. Lielā gavēņa piektajā svētdienā vēstule tika nolasīta visos Īrijas katoļu dievnamos.

Benedikta XVI dokuments izraisīja plašu rezonansi visā pasaulē. Kard. Šons Bredijs tā izdošanu nosauca par vēsturiski nozīmīgu brīdi. „Pāvests uzrakstīja pastorālo vēstuli, lai mums apliecinātu savu garīgo tuvumu šajā izaicinājumu laikā”, sacīja īru Baznīcas gans, uzrunājot Armagas Svētā Patrika katedrālē sapulcējušos ticīgos. Viņš pauda dziļu pateicību Svētajam tēvam par šo svarīgo žestu un aicināja visus lūgties, lai tas būtu Baznīcai Īrijā atdzimšanas un cerības laikmeta sākums. Savukārt Dublinas arhib. Daermuids Martins norādīja, ka vēstule nav pēdējais vārds. Tā ir solis uz priekšu atjaunotnes un dziedināšanas ceļā.

Anglijas un Velsas katoļu Bīskapu konferences prezidents, arhib. Vincents Nikolss izdevis paziņojumu, kurā atgādina, ka viens no galvenajiem Baznīcas uzdevumiem ir bērnu un sabiedrības vājāko personu aizsardzība. Nepieciešamas efektīvas procedūras un sadarbība ar atbilstošām varas institūcijām, lai visas sūdzības tiktu ātri un taisnīgi izskatītas. Vācijas Bīskapu konferences prezidents, arhib. Roberts Colličs apliecinājis, ka pāvesta vēstule, kas adresēta Īrijas Baznīcai ir svarīga arī priekš Vācijas. Savukārt Dievišķā kulta un sakramentu disciplīnas kongregācijas prefekts, kard. Antonio Kanizares paudis pārliecību, ka pedofilijas skandāli ir aicinājums mums katram atgriezties pie Dieva, jo bez Dieva cilvēcei nav nākotnes.

Atbildot Benedikta XVI prasībai lūgties par pedofilijas noziegumu upuriem, globālajā tīmeklī atrodams video ar Dublinas arhidiecēzes piedāvāto lūgšanu. To ticīgie jau izmanto visās pasaulēs malās. Materiālu publicēja katoļu multimediju aģentūra www.H2onews.org un līdz šim pārraidīja vairākas kristīgās televīzijas. Lūgšanā norādīts uz noziegumu smagumu un upuru lielajām ciešanām, kā arī tiek lūgta Kunga palīdzība un atbalsts.

Radiovaticana.org