Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Rīgas Garīgā semināra students: Skaistākais ir mūsu pašu zemē Latvijā
06.12.2010 pl. 12:11

Par jauku Adventa iesākuma tradīciju jau piekto gadu Rīgas Garīgā semināra pirmkursniekiem kļuvis Liepājas diecēzes apmeklējums. Arī šogad, 26. novembrī, audzēkņi kopā ar moderatoru un Liepājas diecēzes semināristu Ediju devās ciemos uz Kurzemi.

Pirmais apstāšanās punkts šajā ceļojumā bija Liepājas Katoļu pamatskola, kur mūs laipni sagaidīja skolas direktore Iveta Kalniņa, kas iepazīstināja ar skaisto skolu un iespaidīgo darbu, ko tajā veic skolotāju kolektīvs. Pēc skolas apmeklējuma bīskaps ielūdza mūs uz kopīgām vesperēm kūrijas kapelā, kam sekoja vakara neoficiālā daļa, kuru pavadījām pie kamīna draudzīgi dzerot tēju un ieturot vakariņas.

Nākamajā rītā piedalījāmies Sv. Jāzepa katedrāles draudzes sestdienas Misē, kuru svinēja katedrāles prāvests Gatis Mārtiņš Bezdelīga, kurš pēc dievkalpojuma iepazīstināja mūs ar katedrāles vēsturi. Pēc brokastīm, ko baudījām bīskapa sabiedrībā, devāmies no Liepājas uz Aizputi, uz sv. Ignācija baznīcu. Pēc baznīcas aplūkošanas un neilgas sarunas ar Aizputes prāvestu Mariušu Kempu, devāmies tālāk Lēnu virzienā, kur darbojas Kalna svētību kopiena, prāvesta Andreja Mediņa vadībā. Kad bijām aplūkojuši Lēnu baznīcu, iepazinušies ar kopienas ļaudīm un paēduši garšīgas pusdienas, devāmies uz Saldus sv. Pētera un Pāvila baznīcu, kas pārsteidza ar moderno arhitektūru un tajā iedzīvināto ierosmju daudzveidību. Pilni pozitīviem iespaidiem devāmies uz Ventspili, kur kopīgi ar draudzes ticīgajiem un prāvestu, paulīniešu tēvu Marcinu Silvānu Virkovski lūdzāmies dzīvības nodomā, uz ko Adventa priekšvakarā īpaši aicināja pāvests Benedikts XVI. Diena noslēdzās Kuldīgā sv. apustuļa Pāvila diecēzes rekolekciju mājā, kur mūs laipni uzņēma Jēzus un Marijas dominikāņu māsas misionāres. Svētdien, pēc pastaigas pa Kuldīgas skaistākajām vietām, devāmies uz Kandavu, kur piedalījāmies bīskapa Vilhelma Lapeļa vizitācijā Gvadalupes Dievmātes draudzē. Šeit ar sirsnīgu un jauku agapi noslēdzās mūsu Kurzemes diecēzes apmeklējums.

Rīgas Garīgā semināra  pirmkursnieki dalās savos iespaidos par nedēļas nogalē piedzīvoto Kurzemes diecēzē:

Mikus Nešpors ir priecīgi pārsteigts par Liepājas Katoļu pamatskolu, tās dienas kārtību, atraktīvi un saistošā veidā piedāvāto izglītības programmu. Atmiņā palikusi arī patīkamā uzņemšana draudzēs un vispusīgā informācija par draudzes darbu un ikdienas aktivitātēm. Viņš īpaši izceļ Saldus draudzi, kura ir lielisks piemērs tam, kā cilvēki tiek iesaistīti draudzes dzīvē.

Andrejs Kassirovs ir sajūsmināts par iespēju apmeklēt dažādas baznīcas visā Kurzemē. Kā ērģelnieks un dziedātājs augstu vērtē iespēju dziedāt korī bīskapa vizitācijas laikā Kandavā.

Artūrs Setkovskis ir ļoti pateicīgs par iespēju apceļot Liepājas diecēzi un noteikti nākotnē vēlētos atkārtot šādu ceļojumu. Viņam bijis prieks redzēt jaunās baznīcas. Saldus baznīca ir ļoti skaista, prieks bija klausīties ar kādu dedzību par baznīcas celtniecību mums stāstīja draudzes sekretāre Madara. Priecājas arī par to, ka diecēzei ir tik labs gans, no kura priesteri var mācīties, kā sadarboties ar cilvēkiem. Artūrs pamanīja Liepājas Katoļu pamatskolas vērtību - tā ir skola, kurā viņš pats labprāt būtu mācījies. Apbrīnojams Artūra acīs ir arī darbs, ko veic dominikāņu māsas kalpojot Kuldīgā.

Savukārt Emīls ir ļoti pateicīgs par ielūgumu, par jauko uzņemšanu un par iespēju pabūt kopā ar brāļiem no pirmā kursa. Viņš augstu vērtē dabas skaistumu Kurzemē un arī to kā Dievs spēj uzrunāt caur dabu. Emīla paša vārdiem izsakoties: „Tas bija laiks, kad sapratu, ka nav jādodas uz citām valstīm, lai redzētu ko skaistu, jo skaistākais ir mūsu pašu zemē Latvijā.”

Viņam noteikti piekritīs arī Agris Ruļuks, kurš pirmo reizi bija Kurzemē. Apmeklētās vietas viņam bija pilnīgi svešas, tomēr tagad tās viņam paliks sirdī; gan Kalna svētību kopiena, gan Saldus baznīca, gan Kuldīgas pilsēta un Ventas rumba, gan svētā Jāzepa katedrāle. Par katru no vietām un tajās piedzīvoto Agrim ir maziņš stāstiņš. Kopumā braucienu viņš vērtē kā ļoti sirsnīgu, kā tādu, kas ļāvis vairāk iepazīt kursa biedrus un kura laikā bijis iespējams sajust, dedzību, kāda valda Kurzemes draudzē - bīskapā, priesteros, klostermāsās un ticīgajos.

Gunārs Lemps atzīst, ka šis brauciens priekš viņa bijis kā negaidīts pārsteigums - viņš ir iepriecināts par Kurzemē pavadīto laiku. Gunārs ar prieku atceras vakariņas pie kamīna Liepājas kūrijā, kur valdot vispārējam priekam, varēja labāk iepazīties ar bīskapu. Gunārs ir pārsteigts par jauno baznīcu arhitektūru un iespēju arī ārpus dievkalpojuma laika uzturēties baznīcā. Īpaši viņam patikusi kopīgā dalīšanās pie dominikāņu māsām par to, kā Jēzus katru no mums ir aicinājis. Dienas režīms, kādu ievēro Kalna svētību kopienas locekļi Lēnās, pēc Gunāra domām ir vēl stingrāks kā seminārā, taču viņš ir priecīgs par to, ka šo cilvēku mērķis ir Dieva meklēšana. Kā dziedātājs, Gunārs ir priecīgs par iespēju dziedāt kopā ar draudzes kori bīskapa vizitācijā Kandavā. Atmiņas par šo braucienu viņam saglabāsies vēl ilgi.

Par šo jauko Adventa laika sākumu visu pirmkursnieku vārdā izsaku īpašu pateicību bīskapam Vilhelmam Lapelim, semināra vadībai, draudžu prāvestiem, klostermāsām un visiem Kristum ticīgajiem Kurzemē. No visas sirds novēlu jums svētīgu kluso gaidīšanas laiku un lai vēsts par Dieva cilvēktapšanas lielo noslēpumu ienes mieru un prieku jūsu dvēselēs!

Kristus mīlestībā – seminārists, 1. kursa moderators Jurijs Gorbačevskis

• Attēlu galerija •
(uzklikšķiniet, lai palielinātu)