Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Kādas ir arhibīskapa - metropolīta pilnvaras?
14.12.2010 pl. 12:15

Tituls arhibīskaps – metropolīts nozīmē, ka šis bīskaps vada viņam uzticēto diecēzi un arī ir priekšstāvis Metropolijai, ko veido vairākas diecēzes*. Rīgas Metropolija ir dibināta ar pāvesta Pija XI 1938. gada 8. maija bullu Plurimum sane un aptver Latvijas teritoriju.

Arhibīskaps parasti vada senāko vai vēsturiski nozīmīgāko diecēzi. Katras diecēzes bīskapu brīvi ieceļ Romas katoļu Baznīcas pāvests, kuram ieceltais bīskaps ir tieši padots un savu diecēzi vada patstāvīgi, pilnīgā neatkarībā no arhibīskapa - metropolīta. Reizēm maldīgi Rīgas arhibīskapu – metropolītu dēvē par Katoļu Baznīcas Latvijā galvu vai vadītāju, kas ir nepareizi, jo tāds amats nepastāv.

Rīgas arhibīskapa – metropolīta uzdevums pārējās trīs diecēzēs, tas ir Liepājas, Rēzeknes – Aglonas un Jelgavas diecēzē, ir raudzīties, lai tiktu rūpīgi saglabāta ticība un Baznīcas disciplīna, un ziņot pāvestam, ja šai ziņā ir ieviesusies kāda nopietna nekārtība. Metropolītam, izņemot savu Rīgas diecēzi, pārējās trīs diecēzēs Latvijā nav nekādas pārvaldes varas. Viņš gan var visās savas Metropolijas baznīcās vadīt dievkalpojumus. Kur apstākļi to prasa, pāvests var metropolītam uzticēt īpašus uzdevumus un dot pilnvaras.

Pāvests arhibīskapam – metropolītam piešķir atšķirības zīmi - palliju (attēlā). Tā ir apļveidīga, apmēram 5 cm plata, balta vilnas lenta, ko valkā virs liturģiskā tērpa - ornāta Svētajā Misē. Parasti palliju rotā seši melni zīda krusti.

Katoļu Baznīcas Latvijā lēmēja un koordinētāja institūcija ir Latvijas Bīskapu Konference (LBK), kas apvieno visus bīskapus. Konferences vadītājs, kuru uz trīs gadiem ievēl vietējie bīskapi, sasauc un vada LBK pilnsapulces. Tās notiek vismaz divas reizes gadā. LBK pilnsapulce pieņem savus lēmumus koleģiāli. Katoļu Baznīcu Latvijā oficiāli pārstāv un publiski pauž tās viedokli LBK vadītājs. Patlaban tās vadītāja amatā bīskapi vēl nevienu nav ievēlējuši, līdz ar to amats ir vakants.

Statusa vai amata nosaukums “arhibīskaps” un “metropolīts” tiek lietots arī citās konfesijās, tomēr citādā izpratnē nekā Romas Katoļu Baznīcā.

* Diecēze ir Baznīcas administratīvā teritorija, kuru nodibina pāvests. Latvijā ir četras diecēzes: Rīgas diecēze, kas aptver Rīgas pilsētu un Vidzemi, Liepājas diecēze, kas aptver Kurzemi, Rēzeknes – Aglonas diecēze, kas aptver Latgali un Jelgavas diecēze, kas aptver Zemgali.

Katedrāle.lv