Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Rīgas sv. Jēkaba katedrāle aicina uz Muzeju nakti baznīcā
13.05.2011 pl. 10:47

Šī gada Muzeju naktī 14. maijā pirmo reizi piedalīsies Rīgas sv. Jēkaba katedrāle, piedāvājot programmu „Muzeju nakts baznīcā".

Laikā no pl. 17.00 - 1.00 dievnamā būs iespēja aplūkot oriģinālu Turīnas līķauta kopiju, senus liturģiskos priekšmetus un tērpus, kā arī pie katedrāles vērot teatralizētu stāstu par Kaupo un Rīgas dibinātāja - bīskapa Alberta gaitām.

Pērn daudzi Muzeju nakts apmeklētāji izteica vēlmi apmeklēt arī baznīcas, tāpēc šogad Rīgas sv. Jēkaba katedrāle (Klostera iela 2) sagatavojusi speciālu programmu. Apmeklētājiem būs iespēja iegūt informāciju par vienu no pasaules lielākajām zinātnes mīklām - Turīnas līķautu. Ikviens varēs klātienē apskatīt Svētā līķauta precīzu kopiju, kā arī iepazīties ar vēsturiskiem faktiem un zinātniskiem pētījumiem. Turīnas līķauts ir audekls, kurā tika ietītas Jēzus miesas kapā. Līdz pat šim brīdim zinātniekiem nav izdevies atklāt, kā izveidojies uz audekla redzamais cilvēka atveids.

Tāpat Muzeju nakts dalībnieki varēs aplūkot arī senus katedrāles liturģiskos priekšmetus un tērpus, kā arī rast atbildes uz visdažādākajiem jautājumiem, piemēram, kāpēc baznīcā jānometas ceļos vai kāpēc nepieciešams biktskrēsls. Ikviens Muzeju nakts dalībnieks varēs aizdegt sveci un nolikt to kādā lūgšanu nodomā.

Plkst. 19 kokļu mūzikas pavadībā pie katedrāles tiks rādīta video filma par svētīgā bīskapa Meinarda gaitām Latvijā, bet plkst. 21 un 22.30 varēs skatīties teatralizētu stāstu par Kaupo un Rīgas dibinātāju bīskapu Albertu. Kaupo pēc kristībām pieņēma Jēkaba vārdu un novēlēja līdzekļus sv. Jēkaba katedrāles būvniecībai. Uzvedums vēstīs par Jēkaba katedrāles tapšanu.

Programmā:

17:00   „Dievs runā klusumā” – Vissvētākā Sakramenta adorācija
18.00   „Dievs runā liturģijā un tās skaistumā” – Svētā Mise jeb dievkalpojums, kuras laikā māsas no kustības „Pro Sanctitate” atjaunos solījumus
19:00   „Dievs runā vēsturē” – video par sv. Meinarda gaitām (katedrāles ārpusē)
20:00   Kora „Balsis” koncerts
21:00   „Dievs runā vēsturē” – teatralizēts stāsts par Jēkaba katedrāles tapšanu (katedrāles ārpusē)
21:30   Ērģeļmūzika
22:30   „Dievs runā vēsturē” ­– teatralizēts stāsts par Jēkaba katedrāles tapšanu (katedrāles ārpusē)

LRKB IC
Foto: Toms Grīnbergs