Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Pelnu trešdiena
13.02.2013 pl. 08:02

Jaceks Salijs OP

Priestera komentārs. Sv. Mises lasījumi (13.02.2013)

"Sargieties, ka jūs savu taisnību nedarītu cilvēku priekšā, lai viņi jūs redzētu, jo tad jums nebūs algas pie jūsu Tēva, kas ir debesīs." (Mt. 6, 1)

Ja kāds dara labu tikai cilvēku priekšā, tad viņš pārstās to darīt tad, kad cilvēki viņu neredz, vai arī nokļūstot vidē, kur viņu nepazīst, vai arī pārceļoties uz vidi, kur, šo viņa darīto labo darbu, cilvēki nenovērtē vai pat nicina. Piemēram, ja kāds tikai cilvēku dēļ katru svētdienu apmeklē baznīcu, tāds sava atvaļinājuma laikā, nokļūstot svešā vidē, uz svētdienas Sv. Misi nemaz neaizies. Bet, ja viņš pārcelsies uz dzīvi lielpilsētā, kur kaimiņi viens otru nepazīst, tad reliģijas praktizēšanu atmetīs pavisam.

Var dzīvot arī tā, ka tikai ļaužu acu dēļ izliekas par godīgu, taisnīgu un labu cilvēku, pat rūpējas par vājākajiem un tiem, kam vajadzīga palīdzība. Taču, ja tāda nostāja kaut kur sāk valdīt, tad tāda vide kļūst necilvēciska. Tādā vidē drīz sāks parādīties atklāts nicinājums godīguma principiem un savstarpējai labvēlībai.

Lielais gavēnis ir laiks, kurā cilvēki īpaši tiek aicināti izlīgt ar Dievu. Šajā laikā mums sevī jāatjauno arī apņemšanās, lai mēs Dieva dēļ cītīgi sargātu visu, kas ir labs un taisnīgs, neatkarīgi no tā, vai tas cilvēkiem patīk vai nē.

Tas ir laiks, kad mums vajag rūpīgi pārbaudīt sevi, vai mūsu priekšstati par labo nav pretrunā ar Dieva baušļiem.

Šodien, Lielā gavēņa pašā sākumā, lasām evaņģēlija fragmentu, kas norāda uz trim, īpaši svarīgām, mūsu reliģiskās aktivitātes jomām attiecībā uz lūgšanu, gavēšanu un žēlsirdības darbiem. Tieši pamatojoties uz šo evaņģēlija fragmentu, Baznīcas tēvi mēdza runāt par Dieva godināšanu trijos veidos, kas savstarpēji ir nedalāmi saistīti. Viņi sacīja tā: lūgšana ir tāds putns, kas var sasniegt debesis ar diviem spārniem - gavēšanas un žēlsirdības darbu spārniem. To pašu viņi sacīja par gavēšanu, ka tas ir tāds putns, kas nekur neaizlidos, ja viņam pietrūks lūgšanas un žēlsirdības darbu spārni. Savukārt, par žēlsirdības darbiem teica, ka šim putnam ir nepieciešami lūgšanas un gavēšanas spārni.

Ir ļoti svarīgi, lai Gavēņa laikā mēs censtos īstenot – tik labi, cik vien spējam – šo nesadalāmo trīskārtīgo vienību: gavēšanu, lūgšanu un žēlsirdības darbus.

Tulkoja Irēna Laiva un Marika Lotaņuka