Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Mieram tuvu

Jēzus grib dāvāt mums mieru
06.07.2014 pl. 08:04

Priesteris Vitālijs Fiļipenoks

Priestera komentārs XIV svētdienai (06.07.2014)

Šodien pirmajā lasījumā ir slavens pravieša Zaharija pravietojums par Mesiju, kurš nāk pie savas tautas taisnīgs un pestīšanu nesošs, kurš jāj uz ēzelīša un kura mērķis ir ar miera sludināšanu iznīcināt visus kaujas ratus un salauzt kara stopus. Mesija ir miera nesējs. Mesija-Jēzus Kristus grib, lai miera Valstība sniegtos no jūras līdz jūrai un no upes līdz pat zemes robežām.

Novērojot un klausoties, kas pašlaik notiek pasaulē, kad ir nemieri Sīrijā un cilvēki tiek nogalināti savas ticības dēļ, vai dzirdot par notikumiem Ukrainā, mēs saprotam, cik nepieciešams ir miers; miers, lai cilvēki varētu dzīvot drošībā, miers, lai ikviens brīvi un bezbailīgi varētu iziet no savām mājām un būtu drošs, ka uz viņu neviens nešaus. Tik daudz cilvēku pasaulē slāpst pēc miera. Bet rodas jautājums: kur sākas miers? Vai valsts līmenī, vai etnisku grupu līmenī, varbūt ģimenē? Nē! Miers vispirms sākas cilvēka sirdī.

Jēzus mums taču ir teicis, ka no sirds iziet ļaunas domas, ka no sirds pārpilnības cilvēks darbojas un runā. Sirds ir tā pirmā vieta, kur sākas miers. Ja cilvēka sirdī ir naids, skaudība un nevēlēšanās redzēt un saprast citu cilvēku vajadzības, tad tajā nav miera un var teikt, ka visas viņa vērtības tiek balstītas “dzīvē pēc miesas”. Bet apustulis Pāvils Vēstulē romiešiem aicina: “Nedzīvojiet pēc miesas, bet pēc gara”, pēc Kristus Gara! Miers sirdī sākas tad, kad tajā mājo Kristus Gars, kas ir patiesības, lēnprātības un pazemības Gars. Pats Kristus šodienas Evaņģēlijā saka: “Mācieties no manis, jo Es esmu lēn­prātīgs un pazemīgu sirdi, un jūs atradīsiet mieru savai dvēselei.” Jēzus katram cilvēkam piedāvā sevi kā paraugu, kuram sekot un kuru atdarināt. Vēl vairāk – Viņš piedāvā pats sevi kā līdzekli pret mūsu sirds nemieru, grēku, naidu, egoismu, neticību. Jēzus pats ir maigais jūgs un vieglā nasta. Jēzus pats grib salauzt mūsu sirds kaujas ratus un kara stopus. Jēzus grib dāvāt mums mieru. Šo Jēzus piedāvāto mieru visefektīvāk ticīgais var saņemt caur savu personīgo grēku nožēlu sakramentālajā grēksūdzē un caur apņemšanos laboties. Tieši grēksūdzes laikā Dievs dziedina cilvēka sirdsapziņas stāvokli un dāvā mieru sirdij. Es domāju, ka tie, kuri savā kristīgajā ceļā izmanto grēksūdzi, ne vienu reizi vien ir novērtējuši mierinošo un dvēseli dziedinošo spēku, kas šajā sakramentā saņemams. Tāpēc aicinu tos, kuri grēksūdzē ir piedzīvojuši Dieva dāvāto sirdsmieru, liecināt par to arī citiem.

Manuprāt, šīsdienas Dieva Vārda liturģijas aktuālais aicinājums ir tāds, lai ikviens cilvēks atteiktos no grēka un pievērstos Jēzum Kristum, tādējādi iegūstot mieru savā paša sirdī, un tad būs iespējams miers arī sabiedrībā, starp valstīm un visā pasaulē. Ir vērts pieminēt nesen kanonizēto pāvestu Jāni XXIII, kurš bija liels miera apustulis un kurš deva Baznīcai encikliku par mieru pasaulē Pacem in terris – pagājušogad mēs svinējām šīs enciklikas 50 gadu jubileju. Enciklikā svētais pāvests atgādina – kārtībai un mieram starp cilvēkiem ir morāla rakstura pamats, kurš balstīts patiesībā, taisnībā un mīlestībā un kurš īstenojas patiesā brīvībā. Tāpēc lūgsim Jēzu, lai Viņš mums palīdz iegūt un saglabāt mieru savā sirdī, saglabāt savu sirdi brīvu no naida un nepiedošanas. Būsim nomodā par savas sirds morālo stāvokli un mācīsimies no Jēzus, un tādā veidā arī katrs no mums varēs sekmēt to, lai Kristus miers izplatītos līdz pat zemes robežām un mūžībā mēs varētu baudīt savas sirds miera augli – Debesu valstību.

Mieramtuvu.lv