Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Svētā pāvesta Jāņa Pāvila II relikvijas Liepājas katedrālē
08.04.2015 pl. 17:02
Sākot ar Želsirdības svētdienu, Liepājas Svētā Jāzepa katedrāle kļūs par mājvietu pāvesta Jāņa Pāvila II relikvijai. 12. aprīlī pēc Sv. Mises plkst. 11:00 ticīgajiem būs iespēja pagodināt svētā pāvesta relikviju.

2014. gada 29. novembrī Polijā, Toruņas pilsētā, kur atrodas Polijas „Radio Maria” mītne, tika svinēta šīs radiostacijas pastāvēšanas 23. gadadiena. Uz šīm svinībām tika ielūgts arī Liepājas bīskaps Viktors Stulpins.

Svinību Svēto Misi vadīja Krakovas arhibīskaps, kardināls Staņislavs Dzivišs. Svētajā Misē koncelebrēja vairāki Polijas bīskapi un liels skaits priesteru, kuru vidū bija arī Liepājā kalpojošais pr. Jaroslavs Slovijs. Svinību gaitā bīskapam Viktoram Stulpinam bija izdevība iepazīties ar pr. Slavomiru Oderu, kurš bija postulātors pāvesta Jāņa Pāvila II kanonizācijas procesā. "Sarunas gaitā tika nolemts, ka Liepājas katedrālē varētu izvietot pagodināšanai svētā pāvesta Jāņa Pāvila II relikvijas," atceras bīskaps Viktors. "Priesteris Slavomirs izrādīja lielu pretimnākšanu un solīja iespēju robežās visu noorganizēt. No mūsu puses bija nepieciešams rakstisks lūgums Svēto lietu kongregācijai Vatikānā, lai pārsūtītu šīs relikvijas. Atgriežoties mājās no Polijas, kopā ar pr. Jaroslavu uzrakstījām šādu lūgumu un nosūtījām uz Vatikānu".

Gaidīšana nebija ilga. Vairākas nedēļas saņemtā kapsula ar relikvijām atradās kūrijas kapelā, līdz tika iegādāts relikviārijs, kur ievietot kapsulu. Tā kā pāvests Jānis Pāvils II mira tieši pirms desmit gadiem Žēlsirdības svētdienā (02.04.2005), tad tika nelemts, ka arī Liepājas katedrālē Žēlsirdības svētdienā (12. aprīlī) pēc Sv. Mises plkst. 11.00 ticīgajiem būs iespēja pagodināt šīs relikvijas. Svētā pāvesta relikvijas paliks pastāvīgi Liepājas diecēzes katedrālē. Tomēr arī citu diecēzes draudžu locekļiem būs iespēja tās pagodināt, jo tiks piedāvāts, ka relikvijas svētceļotu pa draudzēm, lai arī tie, kas nevar atbraukt uz Liepāju varētu tās pagodināt.

Daudzus šajā brīdī nodarbina jautājums: kas tās ir par relikvijām? Tas ir neliels gabaliņš no sutanas, kas bija pāvestam mugurā, kad 1981. gada 13. maijā Romā notika atentāts pret viņu. Tas nav tikai auduma gabaliņš, bet uz šī auduma ir pāvesta Jāņa Pāvila II asinis.

Līdz ar relikvijām ir saņemts dokuments, kas apstiprina to autentiskumu.

Katedrāle.lv