Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Šonedēļ balsos par tikumību sargājošajiem grozījumiem Izglītības likumā
20.04.2015 pl. 21:21
16. aprīlī bija paredzēts, ka 2. lasījumā Saeimas deputāti balsos par grozījumiem Izglītības likumā, kas aizliegtu izglītības iestādēs tādu materiālu izmantošanu, kas negatīvi ietekmē bērnu tikumisko attīstību, kā arī paredzētu nodrošināt tikumisko audzināšanu atbilstoši Satversmē iekļautajām vērtībām.

Tomēr deputātiem par grozījumiem nebija iespējams balsot, jo Saeimas Sēžu zāles deputātu sektoru atteicās pamest deputāts Dainis Liepiņš (LRA). Kā ziņo Saeimas preses dienests, deputāts bija zaudējis tiesības piedalīties sēdēs un nepakļāvās sēdes vadītājas vairākkārtējiem aicinājumiem atstāt sēžu zāli, kā arī Saeimas Prezidija lēmumam, kas bija pieņemts, konsultējoties ar Frakciju padomi. Līdz ar to Saeimas darba kartībā tika noteikts pārtraukums līdz 23.04.2015 plkst. 9:00.

Latvijas Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs, Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags, Latvijas Pareizticīgās baznīcas Rīgas un visas Latvijas metropolīts Aleksandrs, kā arī Latvijas baptistu draudžu savienības bīskaps Pēteris Sproģis Saeimai iepriekšējā nedēļā iesniedza parakstītu atklātu vēstuli ar aicinājumu Saeimas deputātus balsot “par” grozījumiem Izglītības likumā.

Garīdznieki atklātajā vēstulē deputātiem norādīja, ka “cilvēku izglītošana nav šķirama no viņu tikumiskās attīstības, jo netikumisks cilvēks, apgūstot izglītību un asinot prātu, kļūst sabiedrībai vēl bīstamāks savā rafinētajā rīcībā”.

“Ir svarīgi apzināties, ka arī vislabākie likumi vēl nepiespiedīs sabiedrību dzīvot tikumiski. Tikumisks ir tas, kas kalpo cilvēka ilgtermiņa attīstībai, palīdz viņam sasniegt personības briedumu, atvērties citiem cilvēkiem un sabiedrībai kopumā, kalpojot ne tikai savam, bet arī kopīgajam labumam. Sabiedrības tikumisko līmeni nosaka sabiedrībā valdošā izpratne un pamatnostāja attiecībā uz to, kas ir ļauns un kas ir labs. Tomēr ar likumu un izglītības palīdzību mēs varam pakāpeniski ietekmēt un mainīt šo izpratni un pamatnostāju. Tāpat ir ārkārtīgi svarīgi, lai valsts likumdošana aizsargātu bērnus un jauniešus no destruktīvu materiālu izmantošanas apmācības procesā. Tikumisks ir arī tas, kas ņem vērā visas personības dimensijas – fizisko, psiholoģisko un garīgo – un ļauj cilvēkam tās harmonizēt. Tāpēc, lai varētu iespēju robežās objektīvi izvērtēt vienu vai otru materiālu tikumiskumu, ir jāpiesaista visu šo trīs jomu eksperti,” komentē Z. Stankevičs.

LRKB IC
Foto: Saeimas Kanceleja


Skatīties YouTube