Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Plaši atzīmēs 800 gadus kopš Latvija ir uzticēta Dievmātes aizbildniecībai
23.05.2015 pl. 13:02
Atzīmējot 800 gadu jubileju, kopš pāvests Inocents III pasludināja Livoniju par Vissvētākajai Jaunavai Marijai veltītu zemi (Terra Mariana), 29. un 30. maijā Rīgā norisināsies vairāki vērienīgi pasākumi: notiks starptautiska zinātniskā konference, tiks atklāta izstāde, kā arī atvērtas vairākas jaunas garīgas grāmatas.

Pirms gada akadēmiķis Jānis Stradiņš pasākumā „Latvijas identitātes krustpunktā” Latvijas Nacionālajā bibliotēkā akcentēja nepieciešamību svinēt šo nozīmīgo gadadienu Latvijā un Igaunijā, jo tas ir laiks, kad mūsu zemē ienāca „jauna ticība, ētika, izglītība un tehnoloģijas - viss tas, ko mēs dēvējam par Eiropas kultūru”.

29. un 30. maijā Laterāna Pontifikālās Universitātes filiāles ‑ Rīgas Teoloģijas institūts un Rīgas Augstākais reliģijas zinātņu institūts rīko Starptautisku zinātnisko konferenci Terra Mariana 800: Ticības un sabiedrības dialogs”, kuras mērķis ir kristietības garīgās, antropoloģiskās, kultūras un izglītības, kā arī sociālās un politiskās nozīmes izvērtējums mūsu zemes pagātnē un tagadnē. „Konference ļaus labāk apzināties kristietībā ietverto humānisma potenciālu, ko tā piedāvā mūsdienu pasaulei un ikvienam cilvēkam,” teikts konferences pieteikumā.

Starptautiskajā konferencē ar referātiem uzstāsies Igaunijas Nacionālās bibliotēkas pētniece Pireta Lotmane Dr.theol. par tēmu „Kristietības saknes Eiropā”, Lugano Teoloģijas Universitātes profesors Andris Marija Jerumanis Dr. theol. par tēmu „Patiesības jautājums plurālistiskā sabiedrībā”, profesors no Polijas Bohdans Civiņskis, Dr. hist., kurš referēs par tēmu „Starp ‘zelta teļu’ un ‘Apokalipses zvēru’ – kristietis mūsdienu Austrumeiropā”, Pontifikālās Kultūras padomes Zinātnes departamenta vadītājs mons. Tomašs Trafnijs par tēmu „Ticības un zinātnes dialogs kristīgās antropoloģijas gaismā”, Igaunijas apustuliskais administrators V.E. bīskaps Filips Žurdāns par tēmu „Ticība, ģimene, sabiedrība”, Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs par tēmu „Kristietības saknes Eiropā” un daudzi citi. Sveiciena vārdus teiks arī apustuliskais nuncijs Baltijas valstīs V.E. arhibīskaps Pedro Lopess Kintana, Latvijas Pareizticīgās Baznīcas V. E. Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas metropolīts Aleksandrs, Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas V. E. arhibīskaps Jānis Vanags.

Konference 29. un 30. maija dienas pirmajā pusē norisināsies Rīgas domes konferenču zālē, savukārt 29. maijā konferences otrā daļa notiks četrās sekcijās - teoloģijas, filozofijas, vēstures un sociālo zinātņu, un tā paredzēta telpās Mazā pils ielā 2 un Klostera ielā 5-7.

Pirms konferences 29. maijā plkst. 9.30 Rīgas domes telpās tiks atklāta izstāde „Svētlaimīgu mani teiks visas paaudzes (Lk 1,48) – Dievmātes tēls Latvijā”, kurā varēs iepazīties ar nozīmīgākajām Jaunavas Marijas svētbildēm un skulptūrām mūsu zemē.

Savukārt sestdien, 30. maijā, konferences noslēgumā visi ir aicināti uz svinībām Rīgas arhidiecēzes kūrijas dārzā. To ievadīs bērnu un jauniešu zīmējumu konkursa „Latvija – Māras zeme” un eseju konkursa „Kristīgas vērtības latvju dainās” uzvarētāju apbalvošana. Atvēršanas svētkus piedzīvos pāvesta Benedikta XVI grāmata „Svētais Pāvils. Apustulis”, reliģiski zinātniskā žurnāla „Terra Mariana” jaunākais numurs, kā arī Guljemo Džakvintas grāmata „Samariešu sacelšanās”.

Svētku kulminācija būs dievkalpojums Rīgas Sv. Jēkaba katedrālē 30. maijā plkst. 16.

Ieeja visos pasākumos bez maksas.

Pilna pasākumu programma pdf šeit (519.25 KB).

LRKB IC