Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Lai mūsu sirds būtu pazemīga
24.01.2016 pl. 09:56

Priesteris Māris Ozoliņš

Priestera komentārs IV svētdienai (24.01.2016)

Svētais Lūkass stāsta par Jēzu, kurš sludina Nācaretes sinagogā. Tas ir Kunga sludināšanas sākums. Jēzus nolasa pravieša Isaja grāmatas vārdus par Dieva apsolījumu piepildīšanos un saka – šodien šis vārds ir piepildīts: “Šie Raksti, kurus dzirdējāt, šodien ir piepildījušies.”

Jēzus iesāk savu sludināšanu ar patiešām varenu spēku un pārliecību. Vārds šodien daudzkārt lietots evaņģēlijos. Varam atcerēties Ziemassvētku nakti un ganus: “Šodien jums dzimis Pestītājs,” – tāpat Kristus kristīšanas brīdi, kad Tēvs apstiprina Pestītāja misiju, arī Zaheju, kura namam šodien atnākusi pestīšana, un ļaundari, kas atgriezās, būdams pie krusta, un izdzirdēja vārdus: “Šodien tu būsi ar mani Paradīzē.”

Kādas ir Dieva žēlastības zīmes pasaulei – šodien? Kādi Dieva apsolījumi piepildās šodien? Jēzus paskaidroja Jāņa Kristītāja sūtņiem: “Sakiet Jānim: aklie redz, un lepras slimie kļūst veseli!” Dzirdot Jēzus sludināšanu sinagogā, mēs varam būt pārsteigti par Viņa īpašo uzmanību pret nabagiem, mazajiem un atstātajiem. Jēzus saka: Kunga Gars ir pār mani! “Kunga Gars ir pār mani, jo Viņš mani ir svaidījis sludināt nabagiem Prieka Vēsti, mani ir sūtījis vēstīt gūstekņiem brīvību un aklajiem – acu gaismu, palaist brīvībā apspiestos, pasludināt Kunga žēlastības gadu.” Jēzus ir nācis un atnesis pestīšanu nabadzīgajiem, aklajiem, pazemotajiem un vajātajiem. Viņš tiem no jauna dāvā drosmi, piedošanu un cieņu, Viņš dziedina lepras slimos, piedod laulību pārkāpušajai sievietei, piedod muitniekiem.

Dievs vēlas darīt šos darbus šodien Baznīcā caur mums, kas esam Kristus Miesa saskaņā ar apustuļa Pāvila vārdiem: “Brāļi, kā ķermenis ir viens ar daudziem locekļiem, turklāt visi daudzie miesas locekļi tomēr ir viens un tas pats ķermenis, tā arī Kristus. Jo mēs vienā Garā visi – gan jūdi, gan pagāni, gan vergi, gan brīvie – esam ar Kristību apvienoti vienā miesā. Mēs visi esam ar vienu Garu piepildīti.” Šis Gars, kas ir pār Kristu, ir arī pār Viņa Baznīcu, un tā šodien turpina nest Labo Vēsti nabagiem! Un Dievs ir iecēlis Baznīcā, pirmkārt, apustuļus, otrkārt, praviešus, treškārt, mācītājus; tad ir devis spēju darīt brīnumus, dziedināt, sniegt palīdzību, vadīt, runāt dažādās valodās.

Tātad, kas jādara šodien, kas notiek šodien? Vai vajadzētu atvērt cietumus un ļaut noziedzniekiem iet? Protams nē, bet es domāju, nevajadzētu arī pārāk “garīgot” Kristus vēsti. Protams, Jēzus vēlas dziedināt mūsu gara aklumu, lai mēs redzētu grēkus un tos nožēlotu, protams, Jēzus vēlas ar Baznīcas starpniecību dot grēku piedošanu un atraisīt grēka saistītos! Bet Jēzus mums arī prasa, lai mūsu sirds būtu pazemīga, kas ir galvenais nosacījums, lai Viņa Gars šodien varētu darboties pilnā spēkā. Dievs atbrīvos nabagus un aicinās mazos, kas ir bez palīdzības, saka psalms. Jēzus pazemīgā un lēnprātīgā Sirds ir tā zīme, ko Dievs dod šodien mūsu pasaulei, kas grimst individuālismā un egoismā.

Jēzus Nācaretes sinagogā pasludina savas Valstības iestāšanos, sākšanos, tās šodienu. Dienā, kad visur pasaulē izpaužas naids, notiek terorakti un karš, vai kristīgā civilizācija spēs saraut naida saites, vai spēs apturēt ļaunuma eskalāciju pasaulē Kristus spēkā? Jēzus aicina katru kristieti un labas gribas cilvēku šodien savaldīt naidu savā sirdī, novērst nesaskaņas, neizpratni, dziedināt, lai nestu mīlestību un pestīšanu katram nabagam, atstātajam un bēglim, un saka: “Tā ir zīme, ka jūs esat mani mācekļi, ja jūs mīlēsiet ienaidniekus un lūgsiet par tiem, kas jūs vajā.”

Lai Svētais Gars aizskar mūsu sirdi, ja tā ir vēl pārāk cieta un netoleranta, ja nespēj piedot un tur sevī naidu, lai Svētais Gars ļauj mums katram ieiet Dieva šodienā un saukt kopā ar nabagiem: “Nāc, Kungs Jēzu! Lai nāk Tava valstība!”

Mieramtuvu.lv