Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Kā svētais Jāzeps mums māca izdzīvot Adventu
13.12.2016 pl. 18:11

Pr. Eds Brūms OMV (Ed Broom OMV)

Svētais Jāzeps mums var iemācīt piedzīvot auglīgu Adventu daudzu iemeslu dēļ. Klusi apcerēsim piecus šī svētā neordināros tikumus, lai mēs daudz dedzīgāk izdzīvotu Adventa laiku un ļautu Jēzum piedzimt mūsu sirds dziļumos šajos Ziemassvētkos!

1. Klusums. Bībelē ne vārda nedzirdam no svētā Jāzepa mutes. Šis svētā Jāzepa klusums ir ļoti daiļrunīgs. Tas māca mums ļoti būtisku attieksmi ieiešanai dziļā lūgšanā: klusumā. Ja mēs pastāvīgi tiekam bombardēti ar trokšņiem, tad ir neiespējami sadzirdēt Dieva Vārdu, Svēto Garu, kurš uz mums runā liegā klusuma pūsmā. Tāpat svētā Jāzepa klusums iemāca mums viņa piemēra svarīgumu. Mums jāpierāda mūsu patiesums ne vien vārdos, bet arī darbos. Svētais Jāzeps mācīja pasaulei iet svētuma ceļu, ko viņš pats izdzīvoja. Lai viņs mums ir paraugs.

2. Lūgšana. Svētais Jāzeps bija lūgšanas vīrs. Cik ārkārtēja loma viņam bija pestīšanas vesturē! Vinš bija gan Marijas, Dieva Mātes, vīrs, gan Jēzus, dzīvā Dieva Dēla, audžutēvs. Tieši svētais Jāzeps iemācīja Jēzu runāt un saukt Dievu par “Abba” – domājot “Tētis”. Zināmā mērā svētais Jāzeps iemācīja Jēzum cilvēku valodas vārdus, lai sarunātos ar Debesu Tēvu – tā ir lūgšana. Ja svētais Jāzeps iemācīja Jēzum, kā lūgties, cik daudz vairāk viņš varētu mācīt to arī mums, ja es vienkārši palūgtu viņa palīdzību. Sāc uzreiz tagad: svētais Jāzep, māci man, kā lūgties!

3. Drosme un vīrišķība. Sabiedrībā, kur parāk daudz vīriešu izvairās no saviem pienākumiem un saistībām pret sievām, bērniem un ģimeni, un, kad nonāk grūtību priekšā, pievēršas netikumiem un vieglai dzīvei, svētais Jāzeps mirdz kā drosmes un gara spēka paraugs. Viņš mēroja ceļu neskaitāmu jūdžu garumā vējā un aukstumā, lai galā sastaptos ar atraidījumu. Viņš Jēzus dzimšanai atrada patvērumu lopu kūtī. Viņš cēlās agri, lai bēgtu uz Ēģipti, glābjot bērnu Jēzu no ļaunajiem un slepkavnieciskajiem ķēniņa Hēroda nodomiem. Sastopoties ar tik daudz grūtībām, svētais Jāzeps stāvēja stingri un skatījās acīs šķēršļiem ar vīra drosmi. Lai mūsu paaudzes vīrieši paceļ savu skatienu uz maigo bet drosmīgo Dieva vīru – drošo svēto Jāzepu.

4. Nodrošināt un aizsargāt. Svētais Jāzeps gan aizsargāja, gan nodrošināja Svēto Ģimeni. Viņš smagi strādāja, piekopdams galdnieka arodu. Viņš nopelnīja maizi ar sava vaiga sviedriem. Viņš domāja nevis par sevi, bet par to, kā labāk nodrošināt un pasargāt ģimeni, ko Dievs uzticējis viņa rūpēm. Pietuvojoties Ziemassvētkiem, lūgsim svētajam Jāzepam nodrošināt un pasargāt mūsu garīgo dzīvi. Materiālisms, konsumerisms, hedonisms ir mūslaiku kultūras dievi. Tie smacē garīgumu. Svētā Jāzepa lūgšanas var palīdzēt mums lūkoties pāri pirkšanai, gūšanai, piederēšanai. Viņš var palīdzēt mums saprast, ka patiess prieks un laime nerodas no tā, ka man kaut kas pieder, bet gan no piederēšanas Dievam. Turēt Bērnu Jēzu uz savām rokām un mūsu sirdīs ir nesamērojami vairāk, nekā visas pasaules nauda un īpašumi. Labais svētais Jāzeps var dot mums šo vienkāršo, bet dziļo mācību.

5. Svētais Jāzeps, Dievmāte un Jēzus. Nonākot pie īstas un patiesas veltīšanās Marijai, svētais Jāzeps mums var kalpot par stipru tiltu. Bez Jēzus paša neviens visā pasaulē nezināja, nesaprata, neloloja un nemīlēja Vissvētāko Jaunavu Mariju vairāk, kā svētais Jāzeps. Vērsieties pie svētā Jāzepa un lūdziet viņam žēlastību pazīt un mīlēt Mariju, viņa mīļoto sievu. Jūsu veltīšanās Marijai būs milzīgs lēciens! Pēc tam pievērsieties svētajam Jāzepam un lūdziet viņam Jēzus personīgas pazīšanas žēlastību, ka jūs varētu mīlēt Jēzu daudz dedzīgāk un sekot Viņam arvien tuvāk līdzās. Neviens cits uz zemes bez Marijas nepazina Jēzu labāk, kā svētais Jāzeps. Svētā Ģimene ir pilnīga tikai tad, kad visi trīs tās locekļi ir pazīti, cienīti un mīlēti. Lai svētā Jāzepa lūgšanas atver jūsu sirdis bezgalīgajiem dārgumiem, kurus Dievs sarūpējis jums šajā Adventa laikā! Un tad lai Jēzus piedzimst jūsu sirds dziļumos šajos Ziemassvētkos!

Catholicexchange.com
Tulk.: D.B.