Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Irākā nepieciešamība liek priesteriem kļūt par inženieriem
05.06.2017 pl. 08:01
Irākā priesteri palīdz Ninīves līdzenumā atjaunot ap 13 000 māju, ko nopostīja vai sabojāja ISIS, lai kristiešiem būtu vieta, kur atgriezties. Lai to īstenotu, Pontifikālais fonds “Aid to the Church in Need” (ACN) izveidoja Ninīves atjaunošanas komisiju.

Bez Svētās Mises svinēšanas priesteru kalpojumā ietilpst arī topogrāfu darbs, un viņi saņem elektroapgādes pakalpojumus un materiālus māju atjaunošanai. Pirmais darbs ir jau paveikts tajās vietās, kuras ISIS okupēja uz īsu brīdi un kur nav lielu materiālo postījumu.

Viens no šī projekta īstenotājiem ir sīriešu katoļu priesteris no Karakošas jeb Bahdidas pr. Džordžess Džahola (Georges Jahola). Priesteris pastāstīja ACN: “Ja šeit, Irākā, šīs lietas neveic Baznīca, kas tad to darīs? Mums ir kapacitāte darboties, vest pārrunas un veidot kontaktus.”

Ninīves līdzenuma atjaunošanā iekļauti pieci kaldeju kristiešu ciemi: Badnaija, Keremleša, Telleskofa, Bakofa un Telkefa, kas atrodas austrumu daļā.

Vēl viens šīs iniciatīvas dalībnieks pr. Salārs Boudā (Salar Boudagh) sacīja, ka 7000 dolāru nepieciešami viegli bojātu māju atjaunošanai. Degušas mājas atjaunošana maksā 25 000 dolāru, bet pilnībā nopostītas mājas atjaunošana izmaksā 65 000 dolāru.

“Mēs esam uzsākuši Telleskofas un Bakofas atjaunošanu, jo tur bojājumi mājām nav tik nopietni salīdzinājumā ar to, kas notika Badnaijā, kur 80 % māju tika sagrautas,” sacīja priesteris.

Pirms “Dāiš” ierašanās Telleskofā dzīvoja 1450 ģimeņu, Bakofā – 110, Badnaijā – 950, vēl 700 Telkefā un 850 Keremlešā,” teica pr. Boudā, kurš ir arī Alkošas kaldeju diecēzes ģenerālvikārs.

“Pirmais nosacījums, lai šīs ģimenes atgrieztos savos ciematos, ir drošība.”

Priesteris uzsvēra, ka “mūsu apgabalu - Ninīves līdzenuma austrumu daļu – kontrolē kristiešu drošības spēki – “Zeravani”,  kuri garantē mums 100 % drošību. Tā ir oficiāla zemessardze, ko apmaksā Kurdistāna.

Karakošā no jauna ir jāuzceļ 6327 Sīrijas katoļu un 400 Sīrijas pareizticīgo mājas.

Pr. Džahola paskaidroja, ka pēc Karakošas atbrīvošanas no džihādistu varas operācijā, kas notika 2016. gada novembrī un decembrī, pilsētā tika nofotografētas 6000 mājas. Tās tika sadalītas sektoros un klasificētas atbilstoši bojājumu līmenim.

“Bija ļoti bojātas vai pilnībā iznīcinātas mājas, kuras būtu jāceļ no pašiem pamatiem, degušas mājas vai tādas, kurās trāpījušas šāviņi, bumbas un kuras var atjaunot, un visbeidzot, ir daļēji bojātas mājas, kuras var renovēt par nelieliem līdzekļiem,” viņš teica.

“Kad mēs sākām [šo projektu], mums bija 20 brīvprātīgu inženieru komanda; tagad mums ir 40 un kādi 2000 strādnieki, kuri gatavi sākt darbu. Mēs esam optimisti, jo elektroapgādes pakalpojumi lēnām tiek atjaunoti visā pilsētā,” pr. Džahola sacīja.

Catholicnewsagency.com
Tulk.: D.B.