Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Dainas Strelēvicas grāmatas "Ja tevi mīl un gaida" atvēršanas svētki
15.06.2017 pl. 20:06
Izdevniecībā J.L.V. izdota grāmata ''Ja tevi mīl un gaida. Sieviešu resocializācija un rehabilitācija Iļģuciema sieviešu cietumā''. Tajā apkopotas brīvprātīgās cietuma kalpotājas Dainas Strelēvicas piezīmes, kas tapušas, vairāk nekā 20 gadu garumā strādājot ar ieslodzītajām, kā arī fragmenti no autores pētījuma psiholoģijā.

Vienlaikus skaudras un sirsnīgas ir viņas piezīmes par cietumā sastaptajām sievietēm. Viņu dzīvesstāsti un situācijas, kuras aizvedušas līdz cietumam, ir dažādas. Tomēr, vērojot tik atšķirīgās sievietes daudzu gadu garumā, grāmatas autore spējusi konstatēt arī lietas, kas viņas visas vieno. Spējusi pamanīt to, cik svarīgi ikvienam no mums justies novērtētam un uzklausītam. Arī cietumā. Cik svarīgi, lai kaut kur pasaulē būtu cilvēks, kurš mīl un gaida. “Katru notiesāto iekšēji plosa viņas personīgā “vētra” — neapmierinātība ar to, kas izdarīts, ar to, ka jābūt cietumā, ar to, ka visas dienas ir vienādas, ka telpas un cilvēku sejas katru dienu no gada gadā ir vienas un tās pašas, ar to, ka mājās neviens negaida, ka bērni aug pie svešiem cilvēkiem vai arī ir zaudēti uz visiem laikiem, ar to, ka vēl vairāki vienmuļi gadi priekšā,” raksta D. Strelēvica.

Viņa arī atzīst, ka konfidencialitātes un ētisku apsvērumu dēļ aiz kadra palikuši daudzi dzīvesstāsti, notikumi, pārdomas. „Bet, ne jau notikumu kvantitāte ir svarīgākais. Mana vēlēšanās ir palīdzēt lasītājiem saprast, ka neviens nav tik slikts, lai viņu nevarētu vai pat nevajadzētu mīlēt; ka tieši mīlestību mums visiem ir jāmācās, lai nemīlestībā radītie un (ne)audzinātie nenokļūtu nelaimē. Es vēlējos arī pateikt, ka tieši cietuma kalpošana - mācīšanās saprast jebkuru, piedošana un nenosodīšana, sevis pieciešana, pārvarēšana, aizliegšana ir tās „rīkstes”, ar kurām „pērti” mēs katrs varam cerēt kļūt labāki un labāki...” atzīst autore.

Grāmatā izmantoti fragmenti no Dainas Strelēvicas Latvijas Universitātē aizstāvētā maģistra darba “Sieviešu rehabilitācija un resocializācija Iļģuciema cietuma apstākļos”. Literārā redaktore Marita Freija.

Grāmatas „Ja tevi mīl un gaida” atvēršanas svētki notiks 20. jūnijā plkst. 14 grāmatnīcā „Jumava”, Dzirnavu ielā 73.

LRKB IC