Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

ASV bīskapi izveido īpašo komiteju pret rasismu
27.08.2017 pl. 12:04
Atsaucoties uz nepieciešamību veltīt “šobrīd saskaņotas kopīgas pūles” un atzīmējot to, ka ad hoc* komiteja ir ASV bīskapu “augstākā iespējamā strukturālā atbilde” pašreizējai situācijai, bīskaps Džordžs Murijs (George Murry) no Jangstaunas Ohaio štata paziņoja, ka vadīs izveidoto īpašo komiteju pret rasismu.

“Laiki pieprasa to. mūsu Evaņģēlijs pieprasa to,” sacīja Murijs, kurš vadīs ASV bīskapu konferences ad hoc komiteju pret rasismu. “Nesenie notikumi ir vēl viens atgādinājums par to, ka to pēdas ved atpakaļ pie ASV  sākotnējā grēka: rasisma.”

Par jaunās komitejas izveidošanu ASV bīskapu konferences prezidents kardināls Daniels Dinardo (Daniel DiNardo) paziņoja 23. augustā. Saskaņā ar sniegto informāciju presei, tās dalībnieki un mandāts tiks apstiprināti drīzumā.

Reliģisko līderu nacionālais samits ir komitejas darba pirmais mērķis, Murijs sacīja tiešraides preses brīfingā. Taču viņš aicināja visus labas gribas cilvēkus piedalīties grupas centienos, kas veltīti “mūsu nācijas un personiskajai dziedināšanai un konversijai” no tā, ko viņš dēvē par “rasisma ļaunumu”.

“Tas nav uzdevums mazai un ierobežotai ļaužu grupai,” viņš sacīja, aicinot, lai “ticīgie ļaudis lūdzas par šiem centieniem un .. visi labas gribas cilvēki pievienojas tajā mums.”

“Solidaritāti jāpapildina ar rīcību, it īpaši tagad,” sacīja Murijs, kurš vada arī bīskapu konferences Katoliskās izglītības komiteju un kalpo arī tās Starptautiskā tiesiskuma un miera komitejā.

Detroitas arhibīskaps  Allens Viņjerons (Allen Vigneron) pauda stipru atbalstu jaunajai komitejai, mudinot Baznīcu “strādāt, lai nestu Evaņģēlija gaismu šīs nelaimes izskaušanai no mūsu sabiedrības.”

Viņjerons jau iepriekš darīja zināmu un lūdza piedošanu par institucionālo rasismu, kas veikts un ko veikusi Detroitas arhidiecēze. “Arī aiz Mičiganas dienvidaustrumiem nesenie notikumi parādījuši, ka rasisma grēks aizvien pastāv mūsu nācijā,” skanēja viņa apgalvojums.

Termins “grēks” bieži tika atkārtots un izskanējis no daudzu bīskapu un Baznīcas līderu mutēm saistībā ar vardarbību, kas izvirda baltādaino nacionālistu protesta mītiņā Šarlotsvillā Virdžīnijas štatā.

Kardināls Blēzs Kjupičs (Blase Cupich), rakstot Čikāgas arhidiecēzes laikrakstā, atsaucas uz rasismu kā “mūsu valsts sākotnējo grēku.” “Šeit nevar būt nekādu atrunu un izvairīšanos,” Kjupičs rakstīja. “Rasisms ir grēks. Baltādaino pārākums ir grēks. Neonacisms ir grēks. Mēs to zinām.”

Attiecībā uz rasisma grēku katoļticīgajiem jāatceras, ka visi ir radīti pēc Dieva attēla, Kjupičs sacīja. “Ticot tam, varam vilkt konsekvences,” viņš rakstīja. “Tas nozīmē, ka kopā mēs visi veidojam vienu lielu cilvēku ģimeni. Un mēs viens otram esam parādā to, ko visi vienas ģimenes locekļi – mīlestību.”

“Rasisms turpina vajāt Amerikas sabiedrību daudz par ilgu,” sacīja Murijs un akcentēja jautājuma nopietnību, uzsverot, ka rasisms ir “pretrunā ar Jēzus Kristus Evaņģēliju.”

“Baznīcas galvenā atbildība ir nest Jēzus Kristus Labo Vēsti,” viņš teica. “Mums šeit ir sociāla problēma, rasisms, kam jātop Evaņģēlija izgaismotam. Tas ir tas, ko komiteja mēģinās darīt.”

Komitejas darbs nebūs viegls vai ātri realizējams, viņš piebilda. „Bet mēs speram mūsu pirmos soļus jau šodien.“

* - lat. val. nozīmē “šim nolūkam” vai “šai situācijai”. Lieto, lai apzīmētu kaut ko, kas tiek veidots vai lietots speciālam un neatliekamam, tūlītējam nolūkam bez iepriekšējas plānošanas.

Ncronline.org
Tulk.: D.B.