Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Vissvētākā Jaunava Marija – Sāpju Māte mums rāda kontemplācijas piemēru
16.09.2017 pl. 09:22
15. septembrī, kad Baznīca atzīmē Vissvētākās Jaunavas Marijas – Sāpju Mātes dienu, pāvests aicināja ticīgos kontmplēt Dievmāti krusta pakājē. Piektdienas rīta Svētās Mises homīlijā viņš paskaidroja, ko tas nozīmē.

“Kontemplēt Jēzus Māti nozīmē kontemplēt šo pretrunu zīmi, jo Jēzus ir uzvarētājs, taču Viņš guva uzvaru uz Krusta”, sacīja Francisks. Tā ir pretruna, ko nevaram izprast. Lai to izprastu vai vismaz kaut cik pietuvotos šim noslēpumam, ir vajadzīga ticība. Marija zināja un visu savu dzīvi dzīvoja ar caurdurtu sirdi. Viņa sekoja Jēzum, dzirdot dažādās – gan pozitīvās, gan arī negatīvās ļaužu runas. Viņa vienmēr bija līdzās savas Dēlam. Tāpēc viņu saucam par pirmo mācekli. Beigu beigās viņa klusībā stāvēja sava Dēla krusta pakājē. Iespējams, ka tur viņai nācās dzirdēt ļaužu nievas: “Paskaties, tā taču ir viena no šiem trīs noziedzniekiem Māte.” Tomēr viņa palika uzticīga.

“Tas, ko šeit saku, ir mazumiņš, lai palīdzētu klusumā kontemplēt šo noslēpumu,” norādīja pāvests. “Tajā brīdī Marija mūs visus dzemdināja. Viņa dzemdināja Baznīcu. ‘Sieviet, lūk, tavs dēls’, teica Jēzus. Viņš nelietoja vārdu ‘māte’, bet ‘sieviete’. Marija ir stipra, drosmīga sieviete. Viņa tur atradās, lai apliecinātu: ‘Šis ir mans Dēls’. Viņa Viņu nenoliedza”.

Francisks piebilda, ka šai dienai veltīto Evaņģēlija fragmentu varam ne tik daudz pārdomāt kā kontemplēt. Lai Svētais Gars mūs uzrunā un pasaka mums to, kas katram no mums ir vajadzīgs – viņš novēlēja.

Šajā kontekstā ir vērsts atgādināt, ko pāvests šīs pašas piemiņas dienas homīlijā teica tieši pirms gada. “Mūsdienu pasaule ir kā bārenis, tomēr mēs, kristieši, neesam bāreņi, jo mums ir Māte,” viņš uzsvēra. “Jēzus apsolīja, ka nekad neatstās mūs vienus, un, atrazdamies pie krusta, uzticēja mums savu Māti Mariju”. Svētais tēvs aicināja ticīgos vienmēr meklēt patvērumu pie Dievmātes.

Viņš arī atgādināja, ka jau pirmo gadsimtu krievu mistiķi ieteica garīgo krīžu un satricinājumu momentos meklēt patvērumu zem Dievmātes apmetņa. „Tur velns nevar ienākt, jo viņa ir Māte un, būdama Māte, mūs aizstāv,” skaidroja pāvests. Vēlāk šo padomu pārņēma arī Rietumos un tika radīta pirmā mariāniskā antifona „Sub tuum praesidium”, kas nozīmē „Tavā patvērumā steidzamies, Svētā Dieva Dzemdētāja…”

Pāvests uzsvēra, ka Dievmātes patvērumā mēs vienmēr varam būt drošībā. Tur mēs varam meklēt glābiņu sev un varam palīdzēt arī mūsdienu pasaulei, ko ir piemeklējusi krīze un ko Svētais tēvs nodēvēja par bāreni. Iespējams, mēs varam palīdzēt, sakot: „Skaties uz savu Māti!” Mums ir Māte, kas mūs aizstāv, pamāca un pavada. Viņa nekaunas no mūsu grēkiem, jo viņa ir Māte.

Radiovaticana.va