Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Vai šogad Ziemassvētku priekšvakarā jāiet uz Sv. Misi divreiz?
11.12.2017 pl. 07:33
Šogad ir tas samērā retais gadījums, kad Ziemassvētki ir pirmdienā pēc Adventa ceturtās svētdienas. Tātad Ziemassvētku priekšvakars ir vienā dienā ar 4. Adventu, kas ir svētdienā.

Kā zināms, katoļiem ir pienākums obligāti piedalīties Sv.Misē svētdienās un obligāti svinamo svētku dienās. Taču šis Ziemassvētku priekšvakars katoļiem varētu būt diezgan mulsinošs, jo ir gan ierasta svētdiena, gan diena pirms Ziemassvētkiem, kas ir obligāti svinamā diena. Viss ir viegli īstenojams, ja iet uz Sv. Misi svētdienā un tad nākošajā dienā, taču apjukumu var radīt vigilijas Sv. Mises. Daudzi tādēļ ir uzdevuši jautājumu, vai šo prasību šogad varēs izpildīt, piedaloties tikai svētdienas vakara Sv. Misē Ziemassvētku priekšvakarā.

Šīs vigilijas Sv. Mises, kas ļauj izpildīt šo pienākumu vakarā pirms obligāti svinamo svētku dienas, ir īpaši populāras Ziemassvētkos. Ne mazums ģimeņu ar maziem bērniem ir pieņēmušas par ikgadēju tradīciju iet uz Sv. Misi Ziemassvētku priekšvakarā, tādējādi nākošajā dienā atbrīvodamies no jebkādām ar Ziemassvētkiem saistītām aktivitātēm. Ja šīs ģimenes šogad ies uz vigilijas Sv.Misi, vai tās izpildīs vienlaikus arī savu svētdienas Sv. Mises pienākumu? Atbilde ir – nē.

Anglijas un Velsas katoļu bīskapu konference saka, ka nevar izpildīt abus – svētdienas un Ziemassvētku – pienākumus, piedaloties tikai vienā Sv. Misē: “Primārais svētās dienas svinēšanas pienākuma iemesls ir aicinājums ticīgajam svinēt Kristus un Viņa Baznīcas īpašās dimensijas. Tā kā svinēšanas obligātais pienākums ir saistīts ar noteiktu, konkrētu mistēriju svinēšanu, nav iespējams izpildīt divus pienākumus ar vienām svinībām.”

Savukārt ASV katoļu bīskapu konference šogad krietni agrāk laidusi klajā vēstuli, kas veltīta šim jautājumam. ASV bīskapi tāpat apgalvo, ka ticīgajiem jāapmeklē divas Sv. Mises, lai izpildītu svētdienas un Ziemassvētku Sv. Mises obligāto pienākumu. Viņi skaidro, ka kopš divdesmitā gadsimta vidus Baznīca atļauj katoļiem piedalīties vigilijas Sv. Misēs par svētdienu un citu obligāti svinamo svētku dienām “daudzu ticīgo ērtības dēļ”.

“Vairums kanonisko tiesību speciālistu atsaucas uz godināmā pāvesta Pija XII apustulisko konstitūciju “Christus Dominus” (1953. gada 6. janvāris), kurā tiek minēts, ka plkst.16.00 ir agrākais pieļaujamais laiks, kad var tikt paredzētas iepriekš svinamās Sv. Mises,” bīskapi teikuši savā 2017. gada vēstulē.

Tas nozīmē, ka svētdienas, 24.decembra, pienākums var tikt izpildīts svētdienā pa dienu vai sestdien, 23. decembrī, pēc plkst.16.00. Toties Ziemassvētku Sv. Mises obligātais pienākums izpildāms pirmdienā vai 24. decembra vakarā laikā pēc plkst.16.00.

“Tādējādi, ja viena otrai sekojošas obligāti svinamās dienas iekrīt sestdienā-svētdienā vai svētdienā-pirmdienā, ticīgajiem, lai izpildītu obligāto pienākumu jāpiedalās Sv. Misē abās dienās,” pauž bīskapi.

Saskaņā ar viņu teikto, jautājums par to, vai šie pienākumi var tikt īstenoti, apmeklējot vienu Sv. Misi, ir ticis pacelts agrāk tā sauktajā “dubium”, uz kuru “Klēra kongregācija atbildējusi noliedzoši, un to 1970. gadā apstiprinājis svētīgais pāvests Pāvils VI.” 

Tiem, kuri paraduši iet uz Sv. Misi svētdienas vakarpusē, jāņem vērā, ka svētdienas vakarpusē var tikt svinēta jau Ziemassvētku vigilijas Sv. Mise, nevis Adventa ceturtās svētdienas, un tāpēc būtu jāpiedalās citā Sv. Misē agrāk tajā pašā dienā vai arī sestdienas vakarā.

Anglijas un Velsas bīskapi piedāvā dažus variantus, kā izpildīt abus obligātos pienākumus:

1. iespēja = svētdienas rīta pusē + Ziemassvētkos dienā;

2. iespēja = svētdienas rīta pusē + svētdienas vakarā vigilijā;

3. iespēja = sestdienas vakarā + svētdienas vakarā vigilijā;

4. iespēja = sestdienas vakarā + Ziemassvētku dienā.

Bīskapi uzsver, ka viņi cer, ka katoļi “kopj un veicina mīlestību uz liturģiju un alkst svinēt svētās dienas tik pilnīgi, cik vien iespējams”.

Catholicnewsagency.com/Catholicherald.co.uk
Tulk.: D.Bergmane
Foto: Flickr.com/jcapaldi