Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

9. festivāls Latgales ērģeļu dienas 2018
04.07.2018 pl. 07:19
Ir vasara un Latgales dievnamos krāšņi ieskanas ērģeles! Arī šogad, tradicionāli no 13. jūlija līdz 28. jūlijam ar koncertiem astoņās Latgales katoļu un luterāņu baznīcās norisināsies devītais Latgales ērģeļu dienu festivāls, kas ir veltīts izcilā latviešu ērģelnieka, pedagoga un ērģeļbūves eksperta, profesora Tālivalža Dekšņa piemiņai.

Koncertu programma ir krāšņa un daudzveidīga - ikviens atradīs sirdij tuvas noskaņas. Festivāls iesāksies ar Svēto Misi Aglonas bazilikā, kur muzicēs pēdēja prof. T. Dekšņa audzēkne Amanda Vingre. Nautrēnu baznīcā (Rogovkā) uzstāsies ērģelniece Edīte Alpe (Deksne) kopā ar brīnišķīgo tenoru Guntaru Ruņģi un vijolnieku Jāzepu Jermolovu, kuriem tā būs pirmā viesošanās Rogovkā. Īpašo viesu koncertā klausītājiem būs iespēja baudīt Ilzes un Aigara Reiņu saspēli ar trompetistu Jāni Porieti (Lielās Mūzikas balvas nominants).

Pirmo reizi festivālā būs viesi no ārzemēm: Krustpilī  - virtuozais obojists, pasaules slavenā kamerorķestra "Maskavas virtuozi" solists - Mihails Štaņko (Krievija). Savukārt, Rēzeknē uzstāsies izsmalcinātā flautiste no Polijas - Veronika Zavadzka-Atanasov un viena no vadošajām Maskavas ērģelniecēm, kas šobrīd dzīvo Latvijā - Jeļena Privalova-Epštein.

Viļakas luterāņu baznīcā, sadarbībā ar Latgales reģiona mūzikas skolām, norisināsies tradicionālais Topošo ērģelnieku koncerts. Stirnienē, Preiļos un Aglonā ērģeles skanēs ne tikai solo, bet arī ansambļos ar daudziem lieliskiem solistiem. 

Lai mūzikas baudījums būtu pilnīgāks, ar video projekcijas palīdzību klausītāji varēs vērot mākslinieku priekšnesumu tuvplānā, sajust emocijas un redzēt visas mūziķa darba nianses, kas parasti paliek aiz kadra. Turpinot tradīciju, visi interesenti ir aicināti tuvāk iepazīties ar ērģeļu uzbūvi un darbības principiem, kā arī izmēģināt savus spēkus ērģelnieka lomā!

Festivāls noslēgsies ar krāšņo Noslēguma koncertu Rēzeknes katedrālē.
Ieeja koncertos būs par ziedojumiem. Šī gada koncertos savāktie ziedojumi tiks novirzīti Kārsavas baznīcas ērģeļu restaurācijas darbu turpināšanai. Latgalē ir ļoti daudz instrumentu ar savu unikālu vēsturi un skanējumu un tie visi ir pelnījuši profesionālu un pienācīgu apkopi.

Organizatori vērš uzmanību uz to, ka 21. jūlijā koncertā Nautrēnu Romas katoļu baznīcā, pirmo reizi uzstāsies brīnišķīgais tenors Guntars Guņģis. Diemžēl, apsktākļu sakritības dēļ, Žoržs Siksna piedalīties nevarēs. Ceram uz Jūsu sapratni un atvainojāmies par sagādātajām neērtībām.

Latgales ērģeļu dienas 2018 norise:

Aglonas bazilika – 13. jūlijs plkst. 19:00 Svētā Mise;
Aglonas bazilikas Baltajā zāle – 13. jūlijs plkst. 20:00 ATKLĀŠANAS KONCERTS
Piedalās: Jacinta Ciganoviča, Larisa Carjkova (ērģeles), Ērika Jonīte (soprāns)

Stirnienes Sv. Laurencija Romas katoļu baznīca – 13. jūlijs plkst. 20:00 NAKTS KONCERTS
Piedalās: Jānis Pelše (ērģeles), Ilze Grēvele un Ingrīda Balode (soprāns)

Krustpils Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu baznīca – 15. jūlijs plkst. 18:00 GARĪGAS MŪZIKAS KONCERTS
Piedalās: Jolanta Barinska, Larisa Carjkova (ērģeles), Mihails Štaņko (oboja/Krievija), Inese Jasmane-Rūrāne (soprāns), Natālija Grigoroviča-Skarbinika (vijole)

Viļakas Evaņģēliski luteriskā baznīca – 20. jūlijs plkst. 18:00 TOPOŠO ĒRĢELNIEKU KONCERTS
Piedalās: Latgales reģiona mūzikas skolu un mūzikas vidusskolu audzēkņi un pedagogi

Nautrēnu Jaunavas Marijas bezvainīgās ieņemšanas Romas katoļu baznīca  (Rogovkā) – 21. jūlijs plkst. 18:00 MELODIJU VARAVĪKSNE
Piedalās: Edīte Alpe (Deksne) (ērģeles), Žoržs Siksna (balss), Jāzeps Jermolovs (vijole)

Preiļu Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas Romas katoļu baznīca – 22. jūlijs plkst. 18:00 IR MĪĻA MĀRAS ZEME
Piedalās: Baiba Betlere (ērģeles), Vizma Zvaigzne (mecosoprāns)

Malnavas Rožukroņa Dievmātes Romas katoļu baznīca (Kārsavā) – 27. jūlijs plkst. 18.00 ĪPAŠO VIESU KNCERTS
Piedalās: Ilze un Aigars Reiņi (ērģeles) un Jānis Porietis (trompete, flīgelhorns).

Rēzeknes Vissvētākās Jēzus Sirds Romas katoļu katedrāle – 28. jūlijs plkst. 19:00 (pēc Sv. Mises 18:00) NOSLĒGUMA KONCERTS
Piedalās: Guna Kise (ērģeles), Jeļena Privalova-Epštein (ērģeles/Krievija), Weronika Zawadzka-Atanasov (flauta/Polija), Ingrīda Balode (soprāns).

Larisa Carjkova