Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Teksasas diecēzes publiskos garīdznieku vārdus, kuri tiek apsūdzēti seksuālās izmantošanas lietās
22.10.2018 pl. 08:40
Lai panāktu lielāku caurspīdīgumu, 15 katoļu diecēzes Teksasā nodos atklātībai to garīdznieku vārdus, kuri apsūdzēti seksuālās izmantošanas lietās, tā pausts Teksasas katoļu bīskapu konferences paziņojumā, kas laists klajā 10. oktobrī Ostinā.

“Mēs ceram, ka šis ir solis ceļā uz dziedināšanu, atbildību un caurspīdīgumu,” sacīja arhibīskaps Gustavo Garsija-Sillers (Gustavo Garcia-Siller) no Sanantonio. “Mēs kā bīskapi esam aicināti būt atbildīgāki, uzticamāki un atbildīgāki. Tā ir taisnīga un pareiza rīcība.”

Saskaņā ar paziņojumu, 30. septembra tikšanās laikā Teksasas bīskapi piekrita kopīgi atklāt šos vārdus kā “nepārtrauktā darba, lai pasargātu bērnus no seksuālās izmantošanas” daļu un lai “veicinātu uzticēšanās dziedināšanu un atjaunošanu” Baznīcā.

Arhibīskaps Garsija-Sillers atzina, ka šie pasākumi vissāpīgākie būs seksuālās izmantošanas upuriem un sacīja, ka Katoliskā Baznīca joprojām apņemas atbalstīt cietušos visos iespējamos veidos. Viņš atsaucās uz citiem Teksasas bīskapiem un iedrošināja ikvienu, kas cietis no ļaunprātīgas izmantošanas, vērsties pie attiecīgiem ierēdņiem.

Kopš 2002. gadā Dallasā ASV bīskapi pieņēma Bērnu un jauniešu aizsardzības hartu, arhibīskaps Garsija-Sillers pauda, ka “stāsts ir mainījies”. Viņš norādīja, ka nulles līmeņa tolerances dēļ krasi samazinājies ļaunprātīgās izmantošanas lietu skaits. Sanantonio un visā Baznīcā viņš saredz tam skaidru pierādījumu - tas redzams pēc atmosfēras draudzēs un skolās, kur tiek veltīta lielāka izpratne, uzmanība un atbalsts pasākumiem no laju un garīdznieku puses, lai radītu drošākas un veselīgākas kopienas. Taču joprojām, pēc arhibīskapa domām, “šie centieni nav pietiekami. (Katra) seksuālās izmantošanas lieta ir traģēdija”.

Garīdznieku vārdu atklāšana ir sagaidāma ne vēlāk par 2019. gada 31. janvāri, un tas notiks Teksasas 15 diecēzēs. Sarakstā tiks atspoguļots nopietnais pārbaudes darbs, kurā analizēti diecēzes ieraksti un faili turpat 70 gadu robežās, proti, kas datēti no 1950. gada līdz pat mūsdienām. Diecēzēs, kuras nodibinātas pavisam nesen, piemēram, Taileras diecēze (1986), saraksti attiecīgi sāksies no to dibināšanas dienas, sacīja Teksasas Katoļu bīskapu konference, kas ir visas valsts Katoļu bīskapu atbildīgā par sabiedrisko kārtību.

Tā kā Teksasā ir vairāk nekā 8,5 miljoni katoļu un vismaz 1320 draudžu, Katoļu bīskapu konference pauda, ka “vārdu apkopošana ir vērienīgs projekts”, norādot, ka diecēzes sadarbosies ar konsekrētās dzīves institūtiem, kas strādā vairākās Teksasas diecēzēs pie informācijas pārbaudes.

“Tas nav viegls uzdevums,” sacīja arhibīskaps Garsija-Sillers. Viņš tāpat uzskata, ka arī lajiem ir nozīmīga loma, lai to atrisinātu. “Ikviena cilvēka iesaistīšanās ir nepieciešama, lai padarītu drošāku vidi [..] Baznīcā un ārpus Baznīcas,” viņš sacīja. “Cerams, ka daudz cietušo atsauksies un atklās sevi, - ne tikai Baznīcā, bet arī citos institūtos (un vietās), tādējādi padarot sabiedrību drošāku.”

Runājot par priekšā stāvošo vārdu nosaukšanu Teksasas diecēzēs, kardināls Dinardo, ASV Katoļu bīskapu konferences prezidents, atsaucās uz 10. oktobra paziņojumā pausto, ka tā ir “rīcība, atsaucoties uz ticīgo aicinājumu uz lielāku paļaušanos, uzticēšanos un caurspīdīgumu”. “Mēs esam pilnībā apņēmušies likvidēt seksuālās izmantošanas ļaunumu Baznīcā un veicināt dziedināšanas procesu ticīgo vidū un starp tiem, kas cietuši šī nodarījuma dēļ,” sacīja kardināls.

Šie Teksasas bīskapu īstenojamie pasākumi atsaucas uz pāvesta aicinājumu par patiesību un pavadību jeb līdzgaitniecību Baznīcā, sacīja arhibīskaps Garsija-Sillers. Pāvests Francisks 6. oktobrī sacīja: “Mēs iesim pa patiesības ceļu – vienalga, kur tas arī novestu.”

Catholic News Service