Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Pieci stāsti par mīlestību
01.04.2019 pl. 11:13
Mīlestība ir pacietīga. Kādēļ Dievs grib, lai es paciešos? Vai, sagaidot īsto brīdi, bez dusmām un steigas, es iegūšu kaut ko vairāk? Kā varu zināt, ka tā patiešām būs? Vai spurainais pusaudzis atvērsies, ja es vienkārši viņu uzklausīšu – bez nosodījuma, bez “es zinu labāk”?

Vai mīlestību ietekmē materiālais stāvoklis? Kādā mīlestības valodā runāt, kad iemīlēšanās rozā brilles nokritušas? Kas ir un kas nav Laulības sakraments?

Rīgas Augstākā Reliģijas zinātņu institūta (RARZI) maģistra programmas studenti Arvils Jākabsons, Lilija Indrāne, Dace Mileika, Ieva Grāvīte un pr. Aivars Līcis sestdienas, 30. marta, pēcpusdienā aicināja uz semināru “Ģimene un mīlestība”, kas notika kūrijas “Pagrabiņā”. Tikšanās laikā tika sniegtas daudzas atbildes uz minētajiem un citiem jautājumiem un visi tika iesaistīti domāšanā un diskusijā. Tā lektore Ieva Grāvīte, vēloties uzskatāmi parādīt, cik vecākiem dažkārt ir grūti saprast, kur atrodas pusaudža dvēsele, iesaistīja klātesošos, lai izspēlētu nelielu ainu. Katrs iesaistītais semināra dalībnieks atspoguļoja kādu no problēmām, kas varētu pastāvēt, piemēram, tēvam, pirms viņš vēlas uzrunāt savu bērnu, kuram savukārt ir savi dzīves pārdzīvojumi. Izspēlētā aina atklāja, ka dažreiz, lai spētu uzrunāt savu atvasi, vecākam jāpārvar zināmi šķēršļi un dažreiz ne viens vien. Piemēram, „atmiņa”, kas satur informāciju par ne visai veiksmīgām iepriekšējām sarunām ar savu pusaudzi. Citas ikdienišķas raizes, kas apgrūtina atslēgšanos no sevis un otra ieraudzīšanu. Līdzīgi ir ar pusaudzi, kurš konkrētā brīdī var justies, piemēram, nenovērtēts no draugu puses, neapmierināts ar savu izskatu utt., kas atkal traucē atvērties uz sarunu ar vecāku. Šāda aina parādīja, ka starp diviem dialogā iesaistītajiem var būt ne mazums problēmu. Lai spētu uzrunāt, šajā gadījumā – savu bērnu –, labākais veids ir palīdzēt atrisināt pusaudža problēmas, nevis pastumt tās vienkārši malā.

Paši lektori pārstāvēja visdažādākās profesijas un katrs savā veidā, vadoties pēc savas pieredzes un izmantojot Svētos Rakstus, katehismu, pāvesta Franciska “Amoris Laetitia”, svēto dzīvi u.c. avotus, stāstīja par mīlestību ģimenē.

Mīlestība ir kalpošana. Paldies RARZI studentiem par to!

S.Veita
Foto: Silvija Veita