Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Brālim Danielam no Tezē – 99
27.08.2020 pl. 19:20
Brālis Daniels, pēdējais Tezē ekumeniskās kopienas līdzdibinātājs, šoceturtdien svinēja savu 99. dzimšanas dienu. Šis šveicietis toreiz bija ceturtais brālis, kurš pievienojās jaunajai kopienai Francijā.

Jau 1942. gadā Daniels de Monmolēns Ženēvā bija kopā ar trim pirmajiem topošās komūnas brāļiem: Rožē Šicu, Maksu Turianu un Pjēru Suverēnu. 1921. gada 27. augustā dzimušais šveiciešu kalvinists 1946. gadā pabeidza teoloģijas studijas un pievienojās Tezē kopienai kā ceturtais brālis.

40. gadu beigās tuvējā Klinī viņš apguva keramiķa profesiju un sasniedza tajā izcilus rezultātus, kļūdams par pionieri akmens trauku un no augu pelniem gatavotas glazūras jomā, viņam bijušas daudzas publikācijas un izstādes.

Tieši 100 brāļu 25 valstīs

Brālis Daniels ir dibinājis abas keramikas darbnīcas, kas ir būtiska Tezē kopienas dzīves sastāvdaļa un ienākumu avots. Viņš ir pazīstams arī kā dzejnieks un filozofs, kura darbi aptver dabas, mākslas un zinātnes tematiku.

Tezē ciemats Burgundijas dienvidos ir ekumeniskās kustības simbols. Pagājušā gadsimta 40. gados radusies kristīgā kopiena kļuvusi par visas pasaules jauniešu satikšanās vietu. Brālībā ir apvienojušies 100 vīrieši no 25 valstīm. Aptuveni ceturtā daļa dzīvo mazās kopienās Āzijā, Āfrikā un Dienvidamerikā. Šie brāļi dalās savā dzīvē ar ielu bērniem, ieslodzītajiem, mirstošajiem un vientuļajiem.

Satikšanās Tezē

Kopš 1974. gada desmitiem tūkstošu jauniešu sanāk kopā “jauniešu koncilā”, ko regulāri rīko Tezē brāļi visos pasaules kontinentos. Tezē sanāksme katru gadu notiek arī Jaungada naktī kādā no lielākajām Eiropas pilsētām. Ordeņa solījumi paredz nabadzību, bezlaulību un paklausību. Blakus ekumenismam tiek veikts arī darbs ar pasaules nabagiem un atstumtajiem.

Domradio.de
Tulk.: S.Veita
Foto: Frère Andreas,Taizé