Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Austrija: "lokdauns" jeb mājsēde neievieš jaunus ierobežojumus Baznīcai
16.11.2021 pl. 17:39
No šīs pirmdienas uz Austriju attiecas tā sauktais “lokdauns nevakcinētajiem”. Jaunie ierobežojumi nav saistīti ar reliģijas prakstizēšanu un reliģiskajām darbībām, tā svētdien intervijā Austrijas ziņu aģentūrai Kathpress apliecināja Bīskapu konferences ģenerālsekretārs Pēters Šipka (Peter Schipka).

Svētdien vakarā Austrijas parlamentā pieņemtais jaunais rīkojums pasākumiem aizsardzībai pret Covid-19 ietver vispārēju izņēmumu attiecībā uz “sapulcēm reliģijas piekopšanai”, tai skaitā ir atļauta privāto dzīvojamo telpu (mājvietas) atstāšana “pamata reliģisko vajadzību apmierināšanai, kā, piemēram, kapsētas apmeklējums vai individuāla reliģisko kultu īstenošanas vietas apmeklēšana”.

Savukārt iepriekšējā ceturtdienā Austrijas bīskapi bija pulcējušies uz pilnsapulci, un pieņēmuši savu lēmumu, ar kuru attiecībā uz katoļu Baznīcu pastiprināti epidemioloģiskie noteikumi pret koronavīrusa izplatību. Svarīgākais noteikums ir pienākums nēsāt FFP2 masku publiskajos dievkalpojumos. Piedalīties var visi cilvēki neatkarīgi no statusa: pārslimojuši, vakcinējušies vai ar testu. Stingrāks regulējums attiecas uz katru, kas nodrošina liturģisko kalpojumu: tiem jāuzrāda Austrijā derīgs 3G sertifikāts*. Tādās “vienreizēja gadījumā svinībās”, kā, piemēram, Kristības, Pirmā Komūnija, Iesvētības vai bēres, var piemērot vēl ierobežojošākos, stingrākos 2G noteikumus. Tad dalībnieki var nelietot mutes un deguna aizsargmasku.

Stingrie ierobežojumi attiecas arī uz kora dalībniekiem uzstāšanās reizē un mēģinājumos: atļauts piedalīties tikai līdz 25 dalībniekiem ar 2,5G sertifikātu. Tas nozīmē, ka kora dalībniekiem, ja viņi nav vakcinēti vai pārslimojuši, jāuzrāda negatīvs PCR tests; antigēnu un antivielu testi nav atļauti. Ja korī piedalās 26 un vairāk dziedātāju, obligāti uzrādāms 2G sertifikāts.

Stingrāki noteikumi ir Lincas diecēzē, kur infekcijas augstās izplatības dēļ no pirmdienas atkal būs spēkā noteikumi par minimālās distances ievērošanu baznīcās liturģisko svinību laikā.

Bīskapu konferences noteiktie ierobežojumi attiecas uz dievkalpojumiem. Uz citiem baznīcas pasākumiem, kā grupu tikšanos, draudzes kafejnīcām un koncertiem baznīcā, attiecas valsts noteikumi atbilstoši katram pasākuma veidam.

Jaunais valstī noteiktais regulējums par mājsēdi un Covid-19 izplatības ierobežošanu visā valstī sākotnēji noteikts līdz 24. novembrim, bet pēc tam būtu pagarināms. Ierobežojumi skar visas personas, kas nav ne vakcinētas, ne pārslimojušas, taču neattiecas uz bērniem līdz divpadsmit gadu vecumam.

* - 3G sertifikāts nozīmē, ka persona ir pilnībā vakcinēta, pārslimojusi vai tai ir negatīvs tests (PCR vai antigēna tests), 2,5G – pilnībā vakcinēta, pārslimojusi vai ar negatīvu testu (tikai PCR tests), 2G – pilnībā vakcinēta vai pārslimojusi, tests netiek atzīts, 2G+ - pilnībā vakcinēta vai pārslimojusi un papildus negatīvs PCR tests.

Vaticannews.va/de