Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Pāvests aicina pievienoties Lūgšanu nedēļai par kristiešu vienotību
17.01.2022 pl. 14:25
Francisks atgādināja, ka 18. janvārī sāksies Lūgšanu nedēļa par kristiešu vienotību, kas ilgs līdz 25. janvārim. Šogad mums tiek piedāvāts pievērsties Austrumu gudro pieredzei, kuri ieradās Betlēmē, lai pagodinātu Mesiju: "Mēs ieraudzījām zvaigzni austrumos, un mēs nācām viņu pielūgt." (Mt 2, 2)

“Arī mēs, kristieši, ar savu konfesionālo un tradīciju dažādību,” sacīja pāvests, “svētceļojam uz pilnīgu vienotību un tuvojamies mērķim tādā mērā, kādā paturam savu skatienu pievērstu Jēzum, mūsu vienīgajam Kungam.” Svētais tēvs aicināja šīs Lūgšanu nedēļas laikā upurēt savas grūtības un ciešanas par kristiešu vienotību.

Saskaņā ar tīmekļa vietnē www.christianunity.va apkopoto informāciju Lūgšanu nedēļas par kristiešu vienotību pirmie iedīgļi meklējami 1740. gadā, kad Skotijā radās Vasarsvētku kustība, kuras izcelsme attiecināma uz Ziemeļamerikā izplatīto protestantisko virzienu. Tās paustais vēstījums ietvēra lūgšanas par un ar visām baznīcām. 1840. gadā mācītājs Ignācijs Spensers (Ignatius Spencer), kurš konvertējās Romas katoļticībā, lika priekšā ideju par “Vienošanos Lūgšanās par vienotību”. 1894. gadā pāvests Leons XIII mudināja praktizēt lūgšanu oktāvu par vienotību. Vatikāns un Pasaules Baznīcu padomes Ticības un Kārtības komisija un Sekretariāts Kristiešu vienotības veicināšanai (tagad zināms kā Pontifikālā Kristiešu vienotības veicināšanas padome) sanāca kopā 1966. gadā, lai kopīgi sagatavotu kopīgus oficiālos materiālus Lūgšanu nedēļai, kura vēlāk kļuva par ikgadēju notikumu. 2008. gadā tika atzīmēta Lūgšanu nedēļas par kristiešu vienotību 100. gadadiena (par tās priekšteci tiek uzskatīta Baznīcas vienotības oktāva, kas pirmo reizi notika 1908. gadā).

Katru gadu vienu nedēļu katoļu, pareizticīgo, luterāņu, baptistu, vasarsvētku un citu protestantu konfesijas tiek aicinātas īpašā veidā lūgties par kristiešu vienotību. Šogad Tuvo Austrumu Baznīcu padome, kas atrodas Beirūtā, Libānā, ir sagatavojusi tekstus ekumēniskajām lūgšanām, kas katru nedēļas dienu notiks Romā, ar tēmu: "Mēs ieraudzījām zvaigzni austrumos, un mēs nācām viņu pielūgt." (Mt 2, 2)

Pāvests Lūgšanas nedēļas noslēgumu atzīmēs ar svinīgajām vesperēm Pāvila atgriešanās svētkos Svētā Pāvila bazilikā ārpus mūriem 25. janvārī.

Foto: Pāvests Francisks tiekas ar Somijas ekumēnisko delegāciju (Vatican Media)