Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Katoļu ārsti nosoda dzimuma maiņas operācijas, ko bērniem veic Bostonas klīnikā
17.08.2022 pl. 15:31

Konflikts izcēlās pagājušajā nedēļā, kad sociālajos medijos izskanēja ziņas par Bostonas Bērnu slimnīcas Dzimumu klīniku bērniem (Boston Children’s Hospital Gender Clinic for kids), izraisot sašutumu par slimnīcas “pirmo šāda veida” programmu, kuras mērķis ir veicināt bērnu dzimuma maiņu hormonu ārstēšanas un neatgriezenisku operāciju veidā.

Saskaņā ar klīnikas tīmekļa vietnē publicēto informāciju Bostonas Bērnu Dzimumķirurģijas centrs piedāvā “pilnu ārstēšanas iespēju komplektu” bērniem un pusaudžiem, lai “bez šķēršļiem pārietu” uz pārejas (dzimuma maiņas) operācijām, tostarp dubulto mastektomiju bērniem, kas jaunāki par 15 gadiem, un sterilizācijas dzimumorgānu operācijas pusaudžiem. Programmā ir piedalījušies vairāk nekā 1000 pacientu vecumā no 3 gadiem.

Pediatri nosoda programmu, par kuru informācija parādījās uzreiz pēc ziņām par to, ka jauniešu dzimummaiņas klīnikas visā pasaulē slēdz savu darbību un maina to vadītājus pierādījumu dēļ, kuros atspoguļojas tas, ka pārejas procedūras kaitē, nevis palīdz bērniem ar dzimuma disforiju*.

Katoļticīgā pediatre un Katoļu medicīnas asociācijas (lielākā katoļu ārstu asociācija ASV) biedre Mišela Kretella, Dr. (Dr. Michelle Cretella) nosodījusi Bostonas dzimummaiņas programmu paziņojumā ziņu aģentūrai Catholic News Agency (CNA).

“Šīs operācijas neārstē garīgās slimības un neaizkavē pašnāvības,” M. Kretella pauda savā paziņojumā, ”[bet] viņi sakropļo un neatgriezeniski sterilizē bērnus, kuri paši nespēj to izvērtēt, nemaz nerunājot par piekrišanas došanu šādām dzīvi mainošām iejaukšanās darbībām.”

Procedūras, ko Bostonas Bērnu slimnīca veic transseksuāliem bērniem un pusaudžiem, ietver krūšu palielināšanu, krūškurvja rekonstrukciju, “sejas harmonizēšanu”, ķirurģisku operāciju, kas izmaina seju tā, lai tā izskatītos sievišķīgāka vai vīrišķīgāka, kā arī ķirurģiskas iejaukšanās bērna balss paaugstināšanai vai pazemināšanai, lai tā saskanētu ar viņu [jauno] ārieni, ar kuru viņi identificē sevi.

Klīnika veic pusaudžiem arī dzimumorgānu ķirurģiskās operācijas, par kurām zināms, ka tām ir augsts komplikāciju risks. Bostonas sākotnējās vadīnijās bija teikts, ka šīs operācijas var veikt nepilngadīgām personām, kuras ir sasniegušas 17 gadu vecumu, bet pēc tam, kad ziņas nonāca sabiedrības uzmanības lokā, vadlīnijas tika atjauninātas, nosakot 18 gadu vecumu slieksni. Bostonas klīnikas ķirurgi un ārsti stāsta par šīm operācijām YouTube videoklipu sērijā, ko klīnika publicējusi ieskatam savā aktuālajā pakalpojumu piedāvājumā.

Ārste M. Kretella raksturo šīs operācijas kā “šausmas”. “Tas ir tikai laika jautājums līdz ārsti, kas veic šīs sakropļošanas operācijas bērniem, un klīnikas, kuras tos algo, tiks nobombardēti ar pacientu un trauksmes cēlēju ierosinātām prasībām tiesā. Tas galu galā bija veids, kā tika celtas gaismā arī Tavistokas šausmas un kas noveda pie tā slēgšanas,” viņa sacīja.

Tavistokas klīnika Apvienotajā Karalistē tika slēgta neatkarīga pārbaudes rezultātā šī gada sākumā pēc trauksmes cēlēju, pacientu un viņu ģimeņu, tostarp 25 gadus vecās Keiras Bellas, sūdzībām, kuri iesniedza prasību pret klīniku Augstākajā tiesā par to, ka viņai tikuši izrakstīti dažādi dzimumhormoni, it kā atvieglojot viņas dzimuma maiņas pāreju.

“Ir diezgan ironiski, ka Bostonas Bērnu slimnīcas paziņojumam vajadzētu nākt klajā tagad. Tikai pirms 2 nedēļām tika slēgta Tavistokas klīnika Apvienotajā Karalistē, lielākā bērnu dzimumu klīnika pasaulē, kaitējuma riska dēļ, ko izraisa dzimuma maiņas intervences,” viņa piebilda.

Kad CNA sazinājās ar Tavistokas klīniku, tās pārstāvis sacīja, ka klīnika vēl nav informēta par Bostonas Bērnu slimnīcas jauno programmu, un tāpēc tai tobrīd nebija komentāru. Taču paskaidroja, ka Tavistokas klīnika tiek slēgta, jo bija nepieciešams jauns dzimumu aprūpes modelis, kas ir “holistiskāks”.

Bostonas Bērnu slimnīcas sabiedrisko attiecību pārstāvis pa tālruni CNA vairākkārt teica, ka slimnīcai “nav komentāru” par savu dzimummaiņas programmu, “nav komentāru” kritizētājiem, kuri vērš uzmanību uz briesmām, ko izraisa ķirurģiskās dzimuma maiņas bērniem, un “nav komentāru” par Tavistokas klīnikas slēgšanu.

 *disforija - nomākts garastāvoklis, kas saistās ar īgnumu, nemieru, ļaunumu.

Catholicnewsagency.com
Foto: wikipedia.org