Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Miris bijušais apustuliskais nuncijs Baltijas valstīs
28.12.2022 pl. 15:34
2022. gada 19. decembrī mūžībā devies bijušais apustuliskais nuncijs Baltijas valstīs arhibīskaps Ervins Jozefs Enders (Erwin Josef Ender).

Ervins Jozefs Enders dzimis 1937. gada 7. septembrī Steingrundā Lejassilēzijas provincē (tagad Kamjenna, Polija). Tur viņš pavadīja savu bērnību līdz Otrā pasaules kara beigām, kad reģions kļuva par Polijas daļu. Silēzijas vācu iedzīvotāji tika pārvietoti, un no 1945. gada viņa ģimene dzīvoja Līdinghauzenē Vācijas Ziemeļreinas - Vestfālenes zemē.

Būdams seminārists, Enders studējis filozofiju un teoloģiju Westfälische Wilhelms-Universität Minsterē un pēc tam Pontifikālajā Gregora universitātē un Collegium Germanicum Romā. Viņš tika ordinēts par Minsteres diecēzes priesteri 1965. gada 10. Oktobrī.

Pēc tam Enders 1970. gada 10. augustā iestājās Svētā Krēsla diplomātiskajā dienestā un līdz 1990. gadam strādāja Valsts sekretariāta birojos.

1990. gada 15. martā pāvests Jānis Pāvils II iecēla viņu par Titulāro Germānijas arhibīskapu Numidijā un deva viņam divus diplomātiskos uzdevumus: apustulisko nunciju Sudānā un apustulisko delegātu Sarkanās jūras reģionā. 1996. gadā Sudānā viņš apsūdzēja valdību priestera spīdzināšanā, lai iegūtu nepatiesu atzīšanos pret valdību vērstas sabotāžas plānošanā.

1997. gada 9. jūlijā Jānis Pāvils viņu iecēla par apustulisko nunciju Baltijas valstīs: Lietuvā, Latvijā un Igaunijā. Mēnesi vēlāk, 9. augustā, viņam tika uzticēta Igaunijas apustuliskā administratora papildu atbildība.

2000. gada 25. martā arhibīskaps Ervins Jozefs Enders vadīja konsekrācijas dievkalpojumu Liepājas sv. Jāzepa katedrālē, kura gaitā par Liepājas diecēzes koadjutorbīskapu - bīskapu ar pēcteča tiesībām pārņemt Liepājas bīskapa sēdekli, iesvētīja diecēzes ģenerālvikāru (bīskapa pirmo palīgu) Vilhelmu Lapeli OP.

2000. g. 8. novembrī Latvijas valsts Tieslietu ministre Ingrīda Labucka un apustuliskais nuncijs Baltijas valstīs Ervins Jozefs Enders paraksta Latvijas Republikas un Svētā Krēsla līgumu.

Pēc gandrīz četru gadu kalpošanas Baltijas valstīs, 2001. gada 19. maijā viņš tika iecelts par apustulisko nunciju Čehijas Republikā.

2003. gada 25. novembrī viņu iecēla par apustulisko nunciju Vācijas Federatīvajā Republikā.

2007. gada 15. oktobrī pāvests Benedikts XVI pieņēma Endera atkāpšanos no apustuliskā nuncija amata Vācijā.

2009. gada 9. maijā pāvests Benedikts viņu iecēla par Tautu evaņģelizācijas kongregācijas locekli. 2011. gadā viņš vadīja Svētā Krēsla delegāciju Apvienoto Nāciju Organizācijas sponsorētajā konferencē Maskavā par kristiešu diskrimināciju un vajāšanu.

Lai Dievs dāvā savam kalpam mūžīgo mieru Debesu valstībā!

Foto: 1997. gada 2. decembrī Svētā Krēsla apustuliskais nuncijs Ervins Jozefs Enders (attēlā pa kreisi) akreditācijā pie Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa (foto "Latvijas Vēstnesis")