Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Sarkanās jūras rajonā tika atrastas vecākās mūku celles
11.08.2005 pl. 22:55

PAP

Mūku dzīvojamās telpas – klostera celles, no IV/V gadsimta un baznīcas drupas no VIII gadsimta – tika atrastas pie sv. Antona klostera celtnes restaurēšanas, Austrumēģiptē. Pēc pētnieku domām, tās ir vecākās, līdz šim atrastās klostera celles.

Atklājums notika senā sv. Antona koptu klostera teritorijā. Celtņu komlekss atrodas Sarakanās jūras rajonā, apmēram 150 km dienvid-rietumos no Kairas. Arheoloģi no Ēģiptes Seno laiku padomes, kas strādāja pie fresku un klostera celtnes no XV gadsimta atjaunošanas, zemes darbu laikā atrada agrākās arhitektoniskās paliekas.

Apmēram 2 m dziļumā pētnieki atrada kolonnu akmens pamatus, kā arī drupas pēc celtnes, ko veidoja vairākas telpas mūkiem un viena kopīga telpa – iespējams ēdamzāle un klostera virtuve. Pie celtniecības tika izmantoti žāvēti ķieģeli.

Kopīgā cellē tika atrasti fragmenti no virtuves akmens konstrukcijas un no ugunskura vietas. Vienā no sienām, tika arī atrasts fragments teksta koptu valodā. Tuvumā tika arī atrastas baznīcas drupas no VIII gadsimta.

”Šīs celles ir vecākās šāda tipa telpas Ēģiptē. To atklāšana ļauj citā gaismā ieraudzīt monasticisma vēsturi Ēģiptē” – teica Abdulahs Kamels, Seno laiku padomes, kas nodarbojas ar islama un koptu vēsturisko pieminekļu pētīšanu un aizsardzību, priekšnieks.

Par to, ka jau pirmajos kristietības gadsimtos mūsdienu klostera teritorijā dzīvoja mūki, liecina daudzi seno laiku dokumenti. Tomēr līdz šim, senākās atklātās celtnes bija no VI gadsimta.

Sv. Antona klosteri dibināja viens no sv. Antona mācekļiem. Vienā celtnē viņš sapulcināja mūku un vientuļnieku kopienu, kas izveidojās netālu no sv. Antona dzīves vietas Fariuma oāzē. Sv. Antonijs, kurš dzīvoja III gadsimta centrālajā Ēģiptē, tiek uzskatīts par monastiskās kustības iesācēju kristīgajā pasaulē. Agrāk kristiešu vientuļnieki, kas veltījās lūgšanām un kontemplācijai, dzīvoja atsevišķi, visbiežāk nepieejamos rajonos.


~ Attēlu galerija ~
(uzklikšķiniet, lai palielinātu)

Sv. Antona klosteris (1981.g.)

  

Vairāk attēlu meklējiet iekš www.stshenouda.com