Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Nogalināts Tezē kopienas dibinātājs brālis Rožē (papildināts)
17.08.2005 pl. 09:39

PAP / onet.pl

Ekumeniskās kopienas Tezē (Taizé) dibinātājs nomira otrdien vakarā. Trīs nāvējošus dūrienus ar nazi (mugurā un kaklā) viņš saņēma no kādas 36 gadus vecas sievietes.

Uzbrukums notika ap 20:30 vakarā lūgšanu laikā Tezē, kurās piedalījās ap 2,5 tūkstošiem cilvēku. Brālis Rožē nomira uz vietas, neskatoties uz to, ka tūlīt ieradās ātra palīdzība. Policija ir aizturējusi vainīgo sievieti, kura, šķiet, ir psihiski nelīdzsvarota.

Tezē kopienas preses sekretārs skaidroja, ka sieviete bija paslēpusies kora vidū. Viņa tuvojās brālim Rožē no aizmugures, tāpēc viņš to nepamanīja. Vēlāk tika dzirdēts kliedziens, brālis Rožē pagriezās, bet jau bija par vēlu.

Preses sekretārs piebilda, ka uz vietas atradās kāds ārsts, tūlīt pēc tam arī ieradās cits ārsts, bet neko nevarēja līdzēt, jo ievainojumi bija pārāk nopietni. Brālis Rožē nomira ap plkst. 21.

* * *

Svētceļnieki, kas sapulcējušies uz XX Pasaules jauniešu dienām, ir satriekti, uzzinājuši par nāvējošo uzbrukumu 90 gadīgajam brālim Rožē.

“Visi Pasaules jauniešu dienas dalībnieki lūdzas par šo lielo personību – saka AFP citēts paziņojums, kuru parakstīja Jauniešu dienu ģenerālsekretārs pr. Hainers Kohs (Heiner Koch).

“Mēs izsakām dziļu līdzjūtību Tezē kopienai (..) Sēras ir lielas, tomēr uzvar augšāmcelšanās cerība!” – teica pr. Kohs.

* * *

Šodien, Vispārējas audiences laikā, Kastelgandolfo, pāvests Benedikts XVI teica, ka ir dziļi aizkustināts ar ziņu par brāļa Rožē nāvi. “Vēl vairāk esmu satriekts par šo informāciju, jo tieši vakar saņēmu ļoti aizkustinošu un draudzīgu vēstuli, kurā viņš rakstīja, ka ar visu savu sirdi ir ar mani un visiem, kas pulcējas Ķelnē. Viņš arī rakstīja, ka savas sliktās veselības dēļ nevarēs personīgi atbraukt uz Ķelni, bet būs tur klātesošs garā. Viņš arī izteica vēlmi tuvākajā laikā aizbraukt uz Romu, lai satiktos ar mani un apliecinātu Tezē kopienas tuvību pāvestam” – teica skumīgs Benedikts XVI, itāļu un franču valodā, turot rokās vēstuli no brāļa Rožē. Pēc tam pāvests arī palūdzās par brāļa Rožē dvēseli.

* * *

Brālis Rožē Šuts (Roger Schutz) bija šveicieša – kalvinistu pastora un francūzietes dēls. 1940. gadā viņš apmetās ciematā Tezē, Burgundijā, kur sniedza palīdzību vispirms jūdu bēgļiem, bet vēlāk arī vācu gūstekņiem. 1949. gadā brālis Rožē kopā ar sešiem brāļiem dibināja klostera dzīves kopienu, par lozungu ņemot kristiešu un visu cilvēku savstarpējo samierināšanos. Kopiena piesaista tūkstošiem cilvēku, kas katru gadu brauc uz Tezē uz lūgšanām un meditācijām.

Pašlaik, kopienas locekļu skaits sasniedz ap 100 brāļu, protestantu un katoļu, no 30 valstīm. Ārpus Tezē brāļi vada lūgšanu un karitatīvās palīdzības centrus dažādu pilsētu nabadzīgākajos rajonos, no Ņujorkas līdz Nairobi.

1988. gadā brālis Rožē saņema UNESCO balvu par "audzināšanu mieram" pasaulē.

* * *

Turpmāk ekumenisko Tezē kopienu vadīs 51. gadu vecais brālis Aloiss, katolis no Vācijas. Par kopienas locekli viņš ir jau 32 gadus, bet astoņus gadus atpakaļ brālis Rožē oficiāli nozīmēja viņu par savu pēcteci.

Uzzinot par brāļa Rožē nāvi, brālis Aloiss, kurš piedalījās Pasaules jauniešu dienas Ķelnē, tūlīt devās ceļā uz Tezē. 

Foto - AFP