Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Indija: Bāreņu diena
26.08.2005 pl. 14:02

CWNews.com

Indijas Keralas štatā nolemts, ka svētīgās Mātes Terēzes no Kalkutas dzimšanas diena (27. augusts) tiks atzīmēta kā Bāreņu diena.

"No šīs dienas Mātes Terēzes dzimšanas diena būs Bāreņu diena, jo viņu dzimšanas diena parasti nav zināma," – sacīja štata valdības pārstāvis V. K. Ibrahims.

Māte Terēze (īstajā vārdā Ganxhe Agnes Bojaxhin) dzimusi Skopjē, pašreizējas Maķedonijas galvaspilsētā, 1910. gada 27. augustā. Vecāki bija albāņu izcelsmes. Divpadsmit gadu vecumā viņa sajuta Dieva aicinājumu. Viņa vēlējās kļūt par misionāri, lai cilvēku vidū izplatītu Kristus mīlestību. Astoņpadsmit gadu vecumā atstāja savu vecāku mājas Skopjē, lai pievienotos Lorento māsu kopienai Īrijā, kurām misija bija Indijā. Pēc dažu mēnešu apmācības Dublinā, viņa devās misijā uz Indiju, kur 1931. gada 24. maijā viņa deva pirmos svētsolījumus.

No 1931. - 1948. gadam Māte Terēze mācījās Kalkutas Sv. Marijas augstskolā, bet ciešanas un nabadzība, ko viņa pamanīja ārpus klostera sienām, radīja viņai tik dziļu pārdzīvojumu, ka 1948. gadā viņa saņēma atļauju no savas priekšnieces pamest skolu un ziedot sevi darbam ar nabadzīgajiem Kalkutas graustu rajonos. Tā kā viņai nebija līdzekļu, viņa bija atkarīga no Dievišķās Apredzības. Viņa atvēra "brīvdabas" skolu nabadzīgajiem bērniem. Drīz viņu atpazina kā brīvprātīgo kalpotāju, tāpēc arī bija sagaidāms lielāks naudas atbalsts, kas viņai sniegtu iespēju paplašināt savus svētīgos darbus.

1950. gada 7. oktobrī Māte Terēze saņēma atļauju no Vatikāna izveidot savu ordeni "Žēlsirdības misionāres” (The Missionaries of Charity), kura galvenais uzdevums bija rūpēties par tiem cilvēkiem, par kuriem līdz šim nerūpējās neviens. 1965. gadā ar pāvesta dekrētu ordenis kļuva par Starptautisko reliģisko organizāciju.

1979. gadā Māte Terēze saņēma Nobela miera premiju, bet saņemto naudu ieguldīja nabagu aprūpes centros.

Māte Terēze nomira 5. septembrī 1997. gadā Kalkutā, sirds slimības dēļ.

Pāvests Jānis Pāvils II pasludināja viņu par svētīgo 19. oktobrī 2003. gadā. Viņas beatifikācijas process tika iesākts jau 24 mēnešus pēc viņas nāves, kas bija precedents Baznīcas vēsturē. 

Pašlaik ir divi Žēlsirdības māsu atzarojumi – apustuliskās un kontemplatīvas māsas. No 1984. gada darbojas arī Žēlsirdības brāļu misionāru kopiena un Žēlsirdības tēvu misionāru kopiena. Māte Terēze nolēma, ka visu kopienu locekļi sazinās angļu valodā, lai atrisinātu problēmas ar kopienu daudzvalodību.

Foto: hello.com