Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

ANO: 45 procenti pasaules jauniešu iztiek mazāk nekā ar 2 dolāriem dienā
06.10.2005 pl. 15:24

Agnuz.Info

Gandrīz 209 miljoni jaunu cilvēku iztiek ar mazāk nekā 1 dolāru dienā, bet 515 miljoni vai apmēram 45 % no visiem pasaules jauniešiem - mazāk kā ar 2 dolāriem dienā.

130 miljoni šīs iedzīvotāju kategorijas ir neizglītoti, 88 miljoni - bezdarbnieki, bet 10 miljoni inficējušies ar HIV/AIDS. Šādus datus satur vispasaules ziņojums par jauniešu jautājumiem, ar ko tika iepazīstināti žurnālisti preses konferencē 4. oktobrī Ņujorkā ANO galvenajā mītnē.

„Vispasaules rīcības programmu jauniešiem” desmitgades ziņojuma autori veica apskatu par jauniešu stāvokli pasaulē un izstrādāja rekomendācijas, lai veiksmīgāk piemērotu šo programmu mūsdienu realitātei.

No 1995. līdz 2005. gadam jauniešu skaits vecumā no 15 līdz 24 gadiem ir palielinājies no 1 025 1īdz 1 153 miljoniem. Tagad 18 % no visiem pasaules iedzīvotājiem ir jaunieši.

Lielākā daļa jauniešu, kuri dzīvo zem nabadzības sliekšņa, ir Dienvidāzijā. Šajā reģionā ar vienu dolāru dienā iztiek 84 miljoni jauniešu, bet ar diviem dolāriem – 206 miljoni. Eiropas valstīs un Centrālāzijā ar vienu dolāru iztiek 4,1 miljons jauniešu, ar diviem – 18,2 miljoni.

Ziņojuma autori uzskata, ka tagadējā jauniešu paaudze ir visizglītotākā visā cilvēces vēsturē. Tajā pašā laikā viņi uzsver, ka ne visām valstīm ir izdevies panākt to, ka valsts var nodrošināt saviem jauniešiem pat pamatizglītību.

2000. gadā skolu neapmeklēja 113 miljoni bērnu. Šie bērni kļūs par nākošo neizglītoto jauniešu paaudzi.

Lai gan to jauniešu skaits, kuriem ir vidējā un augstākā izglītība ir palielinājies, tomēr darba tirgū vairākās valstīs nav iespēja piedāvāt viņiem darbu.

Ziņojuma autori uzsver, ka jauniešu labklājības lielākie draudi ir HIV/AIDS, noziedzība, konflikti un narkomānija. Šo apstākļu ietekme zināmā mērā ir atkarīga arī no tā, vai jauniešiem tiek nodrošināta programma brīvā laika pavadīšanai.

UN / Agnuz.Info