Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Gūst pieredzi, viesojoties draudzēs
10.05.2006 pl. 18:13

Maija sākumā, mēs, Rīgas Garīgā semināra audzēkņi, garīgā tēva Andra Kravaļa pavadībā devāmies ekskursijā pa Vidzemes un Latgales diecēzes draudzes baznīcām, apmeklējot arī Grašu bērnu namu.

Pirmo apmeklējām Siguldas draudzes baznīcu, kur mūs laipni sagaidīja prāvests Ronalds Melkers, izrādot baznīcu un īsi iepazīstinot ar tās vēsturi. Tālāk devāmies uz Madonas draudzes baznīcu, kurā darbojas prāvests Rihards Rasnacis. Viņš pastāstīja par savas draudzes darbību, īpaši uzsverot evaņģelizācijas veidu ­ "Alfa kursus", kuri notiek ik nedēļu draudzē. Madonā baznīca nav liela, draudzes locekļu skaits aug, tādēļ svētdienās ar vienu Misi nepietiekot, atzinās prāvests.

Nākamā apstāšanās vieta bija Grašu bērnu nams jeb, pareizāk, ciematiņš, kurā mūs sagaidīja direktors Kristofs Aleksandrs, parādot mums gan Grašu bērnu namiņus, gan pili, kura ir iekārtota kā atpūtas nams. Bērniem sagādā lielu prieku pavadīt laiku ponija mugurā vai ganot aitas un kazas, tas ir īpašs veids, kā viņi tiek ārstēti no psiholoģiskajām traumām.

Pēc pusdienām Grašu pilī braucām uz Cesvaines baznīcu, kurā kalpo priesteris Māris Ozoliņš. Prāvests mūs sagaidīja, tērpies darba drēbēs, jo bija darījis dažādus saimnieciskus darbus.

Priesteris Vjačeslavs Bogdanovs sagaida mūs Gulbenes baznīcā, sēžot pie ērģelēm. Gulbenē darbojas arī apustuliskās māsas karmelītes, kas ir uzticamas un čaklas palīdzes, veicot saimnieciskos un katehizācijas darbus. Baznīca ir mājīga un labi iekārtota, draudzē ir apmēram 200 cilvēku, un ar to prāvests lepojas. Pirms devāmies uz nākamo draudzi, ieturējām agapi, uz kuru ielūdza prāvests.

Iebraucot Latgales diecēzē, apmeklējām Balvus, kur mūs sagaidīja prāvests Jānis Bārtulis un vikārs Staņislavs Prikulis. "Kad būsiet priesteri, jums būs jārūpējas par draudzi un tās labiekārtošanu, tāpēc daudz jāzina par celtniecības lietām, kas ir būtiski, kalpojot draudzē", uzsvēra prāvests.

Un pēdējā apstāšanās vieta bija Kārsavas pareizticīgo draudze, kurā kalpo arhimandrīts tēvs Viktors, kas deva mums svētību pēc aizlūguma dievkalpojuma. Pēc tam viņš mūs ielūdza ieturēt kopīgu azaidu.

Tad devāmies uz Kārsavas draudzes baznīcām, kuras vada prāvests Jāzeps Aglonietis. Apskatījām abas draudzes baznīcas, pārsteidza Rožukroņa draudzes baznīcas oriģinālais noformējums, dekorācijas un kokgriezumi. To mēdz dēvēt arī par otru katedrāli, jo tā ir diezgan liela platības ziņā. Prāvests sīki izklāstīja baznīcu vēsturi un dalījās pieredzē. Neskatoties uz vēlo vakara stundu, viņš ielūdza mūs uz tējas tasi. Saņēmuši svētību un pateicības vārdus pateikuši, devāmies mājup, uz Rīgu.

Mēs, semināristi, esam guvuši labu pieredzi, mācību un liecību pēc šīs ekskursijas. Redzējām prāvestus strādājam, neskatoties uz to, ka bija brīvdiena. Viņu acis atspoguļoja priecīgu, pazemīga prieka pilnu dvēseli, tas mums deva ticības un aicinājuma stiprinājumu, apziņu par atbildību, kuru uzņemsimies pēc studiju gadiem. Pateicamies gan garīgajam tēvam Andrim Kravalim par uzaicinājumu un šī brauciena organizēšanu, gan visu apmeklēto draudžu prāvestiem un labdariem, kas dalījās pieredzē un veltīja laiku, cienāja ar gardām pusdienām. Bet pāri visam pateicamies Dievam par aicinājumu un vadīšanu.

Garīgā semināra 1. kursa students
Andris Jaksis