Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Maskavas patriarha Aleksija II vizīte Rīgā
30.05.2006 pl. 11:35

Pēc Valsts prezidentes Vairas Vīķes - Freibergas ielūguma 27. maijā Latvijā ieradās Maskavas un Krievijas patriarhs Aleksijs II.

Sarunas notika Rīgas pilī. Tajās tika skarti jautājumi par dialoga iespējām starp Latvijas un Krievijas tautām un valstīm, starpkonfesiju dialogu, veidiem, kā veicināt abu tautu savstarpējo uzticību un sapratni. Tika runāts arī par garīgo vērtību atdzimšanas nozīmi, totalitārisma seku pārvarēšanu un neiecietības un aizspriedumu izskaušanu.

Patriarhs Aleksijs II tikās arī ar Saeimas priekšsēdētāju un Ministru prezidentu. Viņš nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa un padomju represijās cietušo pieminekļa. Pareizticīgo baznīcas vadītājs vadīja dievkalpojumus un tikās ar pareizticīgo kopienu. Par godu patriarham Melngalvju namā notika svinīgā pieņemšana, ko rīkoja Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs. Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga pasniedza Triju zvaigžņu ordeni Maskavas patriarham Aleksijam II.

„Sirsnīgi pateicos par man izrādīto godu. Šis ordenis ir novērtējums visai Pareizticīgajai Baznīcai, kuru man ir gods vadīt jau 16 gadus,” - sacīja patriarhs saņemot Latvijas ordeni.

Savukārt Krievijas pareizticīgās baznīcas vadītājs prezidentei pasniedza atjaunoto svētās, apustuļiem līdzīgās kņazienes Olgas ordeni, kas paredzēts vienīgi sieviešu apbalvošanai. Viņa ir pirmā persona, kas saņēma atjaunoto ordeni.

Aleksijs II pauda pārliecību, ka viņa vizīte Latvijā un tikšanās ar atbildīgajām amatpersonām un Pareizticīgās Baznīcas pārstāvjiem stiprinās savstarpēju sapratni un draudzību starp tautām. Tāpat patriarhs veltīja uzmanību arī pašai katedrālei, pieminot to, cik daudz pārbaudījumus tai nācies pārciest, jo padomju laikā tajā pat bija ierīkots planetārijs.

Īpašu pateicību par ielūgumu viņš izteica Latvijas prezidentei Vairai Vīķei - Freibergai un metropolītam Aleksandram. Viņš pieminēja, ka Latvijā viesojas jau trešo reizi. Pirmoreiz viņš šeit viesojās 60-tajos gados, pēc tam apmeklēja nu jau mūžībā aizgājušo metropolītu Leonīdu (Poļakovu) un, lūk, tagad viņš šeit ir ieradies būdams patriarhs.

Metropolīts Aleksandrs teica, ka patriarha vizītei ir vēsturiska nozīme. „Tas ir svarīgi ne tikai pareizticīgajiem, bet arī visiem tiem, kam pareizticīgā kultūra ir dzīves pamats. Tas liecina par sirds un dvēseles pacēlumu,” – teica Latvijas Pareizticīgās baznīcas virsgans.

Vatikāna Radio / Blagovest - info