Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Kard. Tarcizio Bertone - Vatikāna valsts sekretārs
18.09.2006 pl. 19:20

15. septembrī Vatikāna valsts sekretāra amatā oficiāli stājās kardināls Tarcizio Bertone (attēlā pa labi).

Līdz šim Vatikāna „premjera” pienākumus veica kardināls Andželo Sodano. Viņš bija arī Kardinālu kolēģijas dekāns.

„Vēlos izteikt vissirsnīgāko pateicību par Jūsu ilgo un uzticīgo kalpošanu, kompetenci, plašām zināšanām un mīlestību, pašaizliedzīgi strādājot Baznīcas labā blakus vairākiem apustuļa Pētera pēctečiem” – lasām Benedikta XVI vēstulē, kas adresēta kardinālam Andželo Sodano. Viņa ilgā un intensīvā kalpošana sākās 1961. gadā, Jāņa XXIII pontifikāta laikā. Sākumā Sodano bija Vatikāna pārstāvis vairākās Latīņamerikas valstīs. Vēlāk tika nominēts par apustulisko nunciju Čīlē.

Pēc vairākiem diplomātiskā darba gadiem arhibīskaps Sodano tika uzaicināts uz Vatikānu, lai vadītu Baznīcas ārlietu biroju, kas vēlāk pārveidots par Vatikāna valsts sekretariāta attiecībām ar valstīm nodaļu. 1990. gada 1. decembrī arhibīskapam Andželo Sodano pāvests Jānis Pāvils II uzticēja Vatikāna valsts sekretāra pienākumus. „Uzticība Romas bīskapam ir viena no lielākajām dāvanām ko viņa līdzstrādnieki var dot Baznīcas labā” – intervijā katoļu laikrakstam Avvenire teica kardināls Bertone.

Jaunais Vatikāna valsts sekretārs daudzus gadus bija kardināla Ratcingera līdzstrādnieks. Pirms nominācijas par Dženovas arhibīskapu Tarcizio Bertone veica Ticības Mācības kongregācijas sekretāra pienākumus. „Darbā es iepazinu Ratcingeru kā vienkāršu, sirsnīgu un smalkjūtīgu cilvēku, kas bija uzmanīgs pret visiem saviem līdzstrādniekiem. Viņš ir cilvēks, kas prot uzklausīt. Laika gaitā mūsu attiecības kļuva aizvien ciešākas un sirsnīgākas” – atceras jaunais Vatikāna „premjers”.

„Ar prieku un lepnumu nēsāju kardināla Agostino Kasaroli dāvināto krustu. Šodien stājos jaunā un īpašā amatā, kas atšķiras no visiem līdz šim veiktajiem maniem pienākumiem. Tomēr priecājos, ka varu turpināt manu priekšgājēju iesākto misiju” – tie bija kardināla Tarcizio Bertone pirmie vārdi, ko viņš teica pēc nominācijas dekrēta nolasīšanas. „Ticu, ka Dievs palīdzēs veikt šo lielo pienākumu. Tajā pašā laikā apzinos tā atbildību, smagumu un daudzveidību, ko man nāksies veikt”.

Vatikāna valsts sekretāru maiņas svinīgā ceremonija notika Kastelgandolfo. Tās laikā Benedikts XVI kardinālam Andželo Sodano uzdāvināja Altetingas ‘Melnās Madonnas’ statuju. Pasniedzot dāvanu, pāvests teica, ka šodien atvadāmies no cilvēka, kas tik daudzus gadus palīdzēja vadīt Baznīcu. Tas ir skumjš un reizē dziļas pateicības brīdis. Svētais tēvs pauda pateicību arī visiem saviem līdzstrādniekiem. „Altetingas Dievmātes statuja ir manas pateicības apliecinājums un mūsu vienotības lūgšanā zīme. Lai Marija Jūs vada un stiprina” – teica pāvests. Kardināls Sodano, kurš šodien dodas pelnītā atpūtā, ar aizkustinājumu noskūpstīja Dievmātes statuju un pateicās pāvestam.