Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

LELB 23. Sinode ievēl divus bīskapus
09.06.2007 pl. 09:47

5. un 6. jūnijā Pasaules tirdzniecības centrā "Rīga" notika LELB 23. Sinode, kurā tika ievēlēti bīskapi Liepājas un Daugavpils diecēzēm.

Sinodē pulcējās 393 draudžu pārstāvji un garīdznieki, tai skaitā 243 draudžu izvēlēti delegāti, 93 LELB mācītāji, 6 pastāvīgi kalpojošie evaņģēlisti, 8 konsistorijas locekļi laji, 9 draudzēs pastāvīgi nekalpojošie garīdznieki, 14 viesi un 20 konsistorijas darbinieki.

Sinode iesākās ar dievkalpojumu Rīgas Domā. Pēc dievkalpojuma arhibīskaps Jānis Vanags Sinodes darbu atklāja ar vārdiem no Mateja evaņģēlija 28. nodaļas: "Tāpēc eita un darait par mācekļiem visas tautas, tās kristīdami Tēva, Dēla un Svētā Gara Vārdā, tās mācīdami turēt visu, ko Es jums esmu pavēlējis. Un redzi, Es esmu pie jums ik dienas līdz pasaules galam". Viņš pateicās visiem klātesošajiem par to, ka tie ir gribējuši un spējuši sapulcēties šodien kopā.

Sinodes divās dienās tika pieņemta virkne svarīgu lēmumu, kas būtiski ietekmēs Baznīcas tālāko attīstību – tas attiecas gan uz jauno bīskapu ievēlēšanu, gan uz jaunās Satversmes apstiprināšanu, gan uz mācītāju materiālā nodrošinājuma plāna pieņemšanu. Būtiski ir tas, ka pēc daudzu un dažādu, arī gluži pretēju viedokļu uzklausīšanas, Sinode, Dievu lūdzot, ar lielu atbildības sajūtu visus lēmumus pieņēma ar pārliecinošu balsu vairākumu. Tas arī stiprina mūsu Baznīcas vadību ar Dieva palīdzību turpināt aizsāktās reformas, lai Mateja evaņģēlija noslēgumā rakstītā Jēzus pavēle mūsu Baznīcā varētu tikt pēc iespējas labāk un efektīvāk pildīta.

Sinode par Liepājas diecēzes bīskapu ievēlēja mācītāju Pāvilu Brūveru, bet par Daugavpils diecēzes bīskapu prāvestu Eināru Alpe.

Pāvils Brūvers

- Dzimis 1949. gada 10. aprīlī Rīgā. Precējies, ģimenē 3 bērni.

- Ordinēts 1995. gada 21. augustā.

- Studējis medicīnu Rīgas Medicīnas institūtā un Ķelnes universitātē (Vācijā), vēlāk biznesa administrāciju ASV. Augstāko teoloģisko izglītību ieguvis Irvingā (ASV), turpina LU Teoloģijas fakultātes maģistratūrā.

- Darba gaitas uzsācis, strādājot par sanitāru un feldšeri. 25 gadus bijis Radio "Brīvā Eiropa" žurnālists Vācijā un latviešu redakcijas direktora vietnieks Čehijā.

- Paralēli no 1995. gada kalpojis kā LELBāL garīdznieks Vācijā un Čehijā. Kopš 2004. gada ir LELB arhibīskapa vietnieks un LELB sabiedrisko attiecību komisijas vadītājs. No 2005. gada – mācītājs Doles-Ķekavas un Vecumnieku draudzēs.

Einārs Alpe

- Dzimis 1963. gada 11. novembrī Rīgā. Precējies, ģimenē 7 bērni.

- Ordinēts 1991. gada 17. martā.

- 1993. gadā beidzis LU Teoloģijas fakultāti un ieguvis teoloģijas bakalaura grādu. No 2002. līdz 2005. gadam mācījies Ziemeļelbas Baznīcas menedžmenta kursos.

- Kopš 1990. gada Balvu, Tilžas, Viļakas un Kārsavas draudžu mācītājs. 

- No 2004. gada pilda prāvesta pienākumus – sākotnēji Gulbenes, pēc tam Balvu iecirknī.

Sinode ir Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas augstākā lēmējinstitūcija, kas pulcējas vismaz reizi trijos gados. Tās dalībnieki ir Arhibīskaps, bīskapi, Konsistorijas locekļi, prāvesti, draudžu mācītāji, pa vienam delegātam no katras draudzes un Teoloģijas fakultātes dekāns, ja viņš pieder LELB (kopumā ap 500 dalībnieku). Sinodi sasauc Konsistorija, atklāj Arhibīskaps, un to vada Sinodes izvēlēts Prezidijs. Starp kārtējām Sinodēm steidzamāku jautājumu izskatīšanai un lemšanai var tikt sasaukta Ārkārtas Sinode. Tāda notika pagājušā gada 14. oktobrī, un tās uzdevums bija pieņemt lēmumus par 3 diecēžu izveidošanu, to robežu noteikšanu un bīskapu ievēlēšanas kārtības apstiprināšanu.

www.lelb.lv
Foto: Kaspars Upītis