Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Holandes bīskaps kristiešiem piedāvāja Dievu saukt par Allāhu
18.08.2007 pl. 14:25

Holandiešu katoļu bīskaps Tini Muskens (Tiny Muskens) piedāvāja visiem kristiešiem saukt Dievu par "Allāhu", lai tādā veidā mazinātu spriedzi attiecībās ar musulmaņiem.

Uzstājoties televīzijas šovā "Network", Muskens, Bredas pilsētas bīskaps, paziņoja, ka Dievam ir vienalga kā viņu sauks, jo Visaugstais stāv pāri šādām „diskusijām un strīdiem”.

Kā piemēru Holandes baznīcām bīskaps Muskens minēja Indonēziju, kur viņš kalpoja pirms 30 gadiem. Pēc viņa teiktā, tur vietējie kristieši Dievu sauc par Allāhu, tāpat darot arī Tuvo Austrumu kristieši.

Pēc ekselences domām Holandes baznīcām būs nepieciešami simts gadi, lai piesaucot Dievu tiktu lietots vārds Allāhs, taču kopumā tas veicinās divu reliģiju satuvošanos.

Tini Muskensa iniciatīva izsauca negatīvu reakciju lielākai daļai holandiešu. Ceturtdien avīze De Telegraaf  publicēja socioloģisku aptauju, kurā piedalījās 4000 respondentu. 92 % no aptaujātiem paziņoja, ka nepiekrīt bīskapam.

Holandes protestantu baznīcas galva Gerrits de Fijters (Gerrit de Fijter) pavēstīja, ka atbalsta Muskensa mēģinājumu paplašināt dialogu starp divām reliģijām, taču uzsvēra, ka saukt Dievu par Allāhu ir pretrunā Rietumu mentalitātei un reliģiskās identitātes jūtām. „Es neredzu tajā nekādu labumu,” piebilda viņš.

Amsterdamas marokāņu mošeju apvienības preses sekretārs uz Muskensa piedāvājumu atbildēja, ka musulmaņi  kristiešiem nekad neko tamlīdzīgu nav prasījuši.

Blagovest - info / Katedrāle.lv