Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Atkritumos atrasts viduslaiku krusts
24.08.2007 pl. 12:55

Vērtīgs un dārgs viduslaikos izgatavots krusts, atrasts Austrijas pilsētas Zell am See atkritumu konteinerī.

2004. gadā viduslaiku meistaru izstrādājumu kāda gados pavecāka austriete atrada atkritumos, kad meklēja vecus traukus un citus saimniecībā noderīgus priekšmetus. Nenojaušot, cik vērtīgs bija viņas atradums, sieviete to aiznesusi mājās glabāja zem dīvāna.

Kā ziņo Austrijas masu mediji atsaucoties uz policijas sniegto informāciju, vērtīgais atradums kļuvis aktuāls tad, kad Zell am See nomira turīgs viesnīcas īpašnieks. Viņa īpašumu mantoja radinieki, kuri, savukārt, meta atkritumos visu, kas viņiem licies nevajadzīgs. Spriežot pēc visa krusts varējis piederēt tieši šim vīram. Sieviete parādīja atrasto krustu nelaiķa radiniecei un tā atļāva viņai to paturēt.

Burtiski pirms mēneša kāda no austrietes kaimiņienēm ieinteresējās par atrasto krustu un aiznesa to uz muzeju, lai veiktu ekspertīzi. Muzeja kurators Germans Majrhofers sapratis, ka viņa priekšā ir vērtīgs mākslas darbs paziņoja par to policijai. Vīnes eksperti nāca pie slēdziena, ka krusts ir izgatavots Limožā ap XII un XIII gadsimtu. Pēc speciālistu domām mākslas darba vērtība ir 536 000 dolāru.

Muzeja kurators pateicās pēdējai krusta īpašniecei, kura akurāti to bija saglabājusi cilvēcei. "Tas ko viņa izdarīja ir apbrīnojami," teica muzeja darbinieks.

Kā liecina izmeklēšanas dati, līdz II Pasaules karam krusts bija daļa no mākslas priekšmetu kolekcijas, kas piederēja poļu muižnieku ģimenei un  glabājās Goluhu pilī. Kara priekšvakarā krustu noslēpa kādas Varšavas ēkas pagrabā. Taču 1941. gadā nacisti atradu šo slēptuvi un pārnesa krustu ar pārējām dārglietām uz pili Austrijā. Kur dārglietas glabājās pēc tam, un kā krusts nokļuva Zell am See nav zināms.

Blagovest - info / Katedrāle.lv