Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Pāvila gads 2008/2009 Romā: pirmais ieskats programmā
15.10.2007 pl. 12:23

Jubilejas gada, veltīta apustuļa Pāvila dzimšanas divtūkstošgadei, laikā Romā svētceļniekiem tiks dota iespēja saņemt pilnas atlaidas; to paziņoja tēvs Oliviero Pliehon OSB, Pāvila gada koordinators un tuvs Svētā Pāvila ārpus mūriem bazilikas arhipriestera kardināla Di Montezemolo līdzstrādnieks.

„Precīzs apustuļa dzimšanas gads nav zināms, tomēr pētnieki pieņem, ka tas varētu būt noticis starp 5. un 10. gadu pēc Kristus”, atzīst tēvs Oliviero. Tautu apustulim veltītu gadu šī gada svēto apustuļu Pētera un Pāvila svētku priekšvakarā izsludināja pāvests Benedikts XVI, un tas norisināsies no 2008.gada 28. jūnija līdz 2009.gada 29.jūnijam.

Šajā laikā ir iecerēti daudzi ekumenismam, liturģijai, lūgšanai, mākslai, vēsturei un arheoloģijai veltīti pasākumi. Programmu papildinās arī dažādas pastorālās aktivitātes un svētceļojumi.

Atklājot ap.Pāvila gadu, viņam veltītajā bazilikā tiks atskaņota Georga Fridriha Hendeļa (1685-1759) oratorija „Mesija”, amerikāņu diriģenta Lorin Maazel vadībā, savukārt 2009.gada Kunga Augšāmcelšanās svētdienā tiks atskaņota Gustava Mālera (1860-1911) „Augšāmcelšanās simfonija”, ko diriģēs Zubin Meta.

Mūžīgās Pilsētas viesiem tiks piedāvāta iespēja apmeklēt ar tautu apustuli saistītās vietas: sākot ar Svētā Pāvila ārpus mūriem baziliku, kur atdusas viņa pīšļi, līdz Trefontane – viņa mocekļa nāves vietai.

Svētā Pāvila bazilikā, kuru ikdienā apmeklē 2500 – 4000 personu, tiks atvērtas svētās durvis un katru otrdienu un ceturtdienu tiks svinēta īpaša liturģija. Ticīgie varēs lūgties pie apustuļa kapa un ķēdēm, kurās viņš bija iekalts apcietinājuma laikā, kā arī saņemt Izlīgšanas sakramentu un piedalīties Svētajā Misē vai Vesperēs, saņemot pilnas atlaidas.

Bazilikā tiks ierīkota arī izstāde, veltīta apustuļa dzīvei un darbībai. Tiks izdotas arī Jubilejai veltītas pastmarkas un medaļas.

sem. Mihails Volohovs, Jelgava
pēc kath.net materiāliem