Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Igaunija veltīta Vissvētajai Jēzus Sirdij, Itāliju, ASV un Kanādu uzticēs Dievmātei
23.04.2020 pl. 15:19
Pēc vairāk nekā 300 vēstuļu saņemšanas koronavīrusa pandēmijas laikā Itālijas bīskapi piektdien, 1. maijā, sanktuārijā, kas atrodas Itālijas ziemeļos, uzticēs tautu Marijas aizsardzībai, raksta Catholic News Agency.

20. aprīļa video ziņojumā Itālijas bīskapu konferences prezidents teica, ka viņš saņēmis “vairāk nekā 300 vēstules, kas ir pilnas mīlestības un uzticēšanās Jaunavas Marijas mierinājumam”.

Kardināls Galtiero Baseti (Gualtiero Bassetti) teica, ka šajās vēstulēs jautā: “Kāpēc jūs neveltāt mūsu tautu Marijas Bezvainīgajai Sirdij? Visi cilvēki, kuri cieš no šīs pandēmijas, visi, kas strādā slimnīcās un kuriem ir jārūpējas par savu tuvāko, kāpēc gan lai visa tauta netiktu uzticēta Marijai?”

Baseti atzīmēja, ka priestera uzdevums ir vadīt savus ganāmpulkus, “bet bieži tas ir ganāmpulks, kristīgie cilvēki, kas stumj savus priesterus, kā tas ir noticis šajā gadījumā”.

Itālijas veltīšana Dievmātei notiks 1. maija vakarā Santa Maria del Fonte bazilikā - svētnīcā, kas veltīta Karavadžo Dievmātei Bergamo provincē, kas ir viens no Itālijas apgabaliem, ko visvairāk izpostījusi koronavīrusa pandēmija.

Veltīšanai tika izvēlēts pirmais maijs, jo tā ir pirmā mēneša, kas tradicionāli tiek veltīts Marijai, diena, bīskapi rakstīja 20. aprīļa paziņojumā. Viņi atzīmēja, ka 1. maijs ir arī Svētā Jāzepa strādnieka svētki un iespēja aizlūgt par strādniekiem, kuri ir noraizējušies un baidās par nākotni

“Baznīca uztic Dievmātei slimos, veselības darbiniekus, ārstus, ģimenes un mirušos,” sacīja bīskapi.

Karavadžo Dievmātes svētnīca tika uzcelta vietā, kur 15. gadsimtā Marija parādījās zemnieku meitenei Džanettai Varoli (Giannetta Varoli).

Igaunija novēlēta Vissvētajai Jēzus Sirdij (Vaticannews.va)

Baltijas valstu vidū Igauniju Covid-19 ir skāris visvairāk. Lai arī situācija šeit nav tik slikta, kā daudzās citās Eiropas zemēs, pēc pirmdienas, 20. aprīļa ziņām, Igaunijā pavisam ir reģistrēti 1535 saslimušie un 40 mirušie. Īpaši vīruss ir skāris Sāremas salu. Lielai daļai tās iedzīvotāju ir atklāta inficēšanās. 

Atbildot uz krīzi, apustuliskais administrators, bīskaps Žurdāns ir konsakrējis Igauniju Vissvētajai Jēzus Sirdij. Sarunā ar Vatikāna Radio žurnālistu Devinu Votkinsu viņš pastāstīja, ka šim žestam ir divkāršs mērķis, proti, lūgties par pandēmijas beigām un palīdzēt cilvēkiem veikt personīgu atgriešanos pie Dieva.

"Mēs ticam, ka Dievs nevēlas, lai mūs piemeklētu ļaunums, bet Viņš vēlas, lai mēs to izmantojam kā personīgu atgriešanos," teica bīskaps. Igaunijas novēlēšanas Vissvētajai Jēzus Sirdij akts notika Dieva Žēlsirdības svētdienā. Kā atgādina Igaunijas Katoliskās Baznīcas virsgans, Dievišķās Žēlsirdības kults Baltijas valstīs jo īpaši ir izplatīts, jo Žēlsirdīgā Kunga Jēzus parādīšanās svētajai Faustīnai Kovaļskai notika Lietuvā.

Bīskaps Žurdāns aprakstīja situāciju Sāremā, sakot, ka dzīve šeit atšķiras no tās, kas rit pārējā Igaunijas daļā. "Sala ir pilnīgi izolēta. Daži katoļticīgie, kas tajā dzīvo, šobrīd ir pilnīgi atrauti no ārpasaules," pastāstīja apustuliskais administrators. Viņš apliecināja, kā pārējo Igaunijas iedzīvotāju kustība ir mazāk ierobežota. Baznīcas ir atvērtas un ļaudis var brīvi iet ārpus mājām. Nav atļauts tikai pulcēties vairāk par diviem cilvēkiem vienuviet.

"Vismaz dievnami ir vaļā, tādējādi cilvēki var nākt uz tiem un lūgties Vissvētākā Sakramenta priekšā, saņemt Komūniju un Grēksūdzes Sakramentu, ievērojot, protams, visus nepieciešamos piesardzības nosacījumus. Zināmā veidā, ļaudīm ir iespēja dzīvot sakramentālo dzīvi," teica bīskaps Žurdāns. Policija Igaunijā dažreiz kontrolējot, vai nenotiek plašas liturģiskās svinības. Baznīcas pārstāvis izteica gandarījumu par to, ka valdība palīdz sagādāt maskas un sanitārās preces visiem dievnamiem. 

Mājās palikušie var noskatīties Svētās Mises videostraumējumā, gluži tāpat, kā daudzās citās pasaules zemēs. Tā kā dievkalpojumi nenotiek, tad nav iespējams vākt arī ziedojumus baznīcās, taču, saskaņā ar bīskapa teikto, katoļi Igaunijā ir ļoti dāsni, jo sūta ziedojumus arī no attāluma.

"Cilvēki jūt, ka Baznīca tiem ir ģimene, nevis organizācija, kas tos nodrošina ar pakalpojumiem," sarunā ar Vatikāna Radio teica Igaunijas apustuliskais administrators. Viņš cildināja jauniešu iniciatīvu sagādāt pārtiku tiem, kam pašiem to grūti izdarīt. Kā ārkārtējas solidaritātes zīmi bīskaps vērtē igauņu savstarpējo izpalīdzību šai smagajā laikā.

ASV rekonsekrēs, bet Kanādu novēlēs "Marijai - Baznīcas Mātei" (Catholic News Agency)

Arhibīskaps Hosē Gomess (Jose Gomez), ASV bīskapu konferences prezidents, aicina visus ASV bīskapus pievienoties viņam 1. maijā, lai, reaģējot uz pandēmiju, rekonsekrētu (no jauna veltītu) Amerikas Savienotās Valstis Vissvētākajai Jaunavai Marijai. Rekonsekrācija notiks tajā pašā laikā, kad Kanādas bīskapi novēlēs valsti Marijai.

Arhibīskaps Gomess, kurš ir Losandželosas arhibīskaps, visiem amerikāņu bīskapiem 22. aprīlī nosūtītajā vēstulē sacīja, ka rekonsekrācija notiks Marijai, kā Baznīcas Mātei.

Svētais pāvests Pāvils VI 1964. gada 21. novembrī, noslēdzot Vatikāna II koncila trešo sesiju, pasludināja, ka Vissvētākā Jaunava Marija ir “Baznīcas Māte”, tas ir, visas kristīgās tautas – gan ticīgo, gan Baznīcas ganu – Māte.

Pāvests Francisks noteica, lai katru gadu pirmdien pēc Vasarsvētkiem visā Romas katoļu Baznīcā tiktu obligāti atzīmēta Marijas – Baznīcas Mātes liturģiskās piemiņas diena.

Foto: oclarim.com.mo