Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Jūrkalnes baznīcai piešķirts zilais Eiropas kultūras mantojuma karogs
07.09.2005 pl. 09:05

Jau piecpadsmit gadus pēc Eiropas Padomes iniciatīvas notiek Eiropas kultūras mantojuma dienas.

Ik gadu septembrī apmeklētājiem tiek atvērtas vēsturisko pieminekļu durvis - īpaši tās, kas vai nu parasti ir slēgtas vai arī tikai daļēji pieejamas ikdienā. Eiropas Kultūras mantojuma dienas ir kļuvušas par vienu no kontinenta nozīmīgākajiem kultūras pasākumiem, kurā katru septembri ir iesaistītas 48 valstis un vairāk kā 20 miljoni cilvēku.

Latvijā Eiropas kultūras mantojuma dienas notiek kopš 1995. gada. 2004. gada EKMD temats Latvijā bija “100 Apdraudētākie kultūras pieminekļi Latvijā”, kad sabiedrība tika aicināta  iesaistīties kultūras mantojuma saglabāšanas darbā. Bieži vien, lai objekts neietu bojā svarīgs ir tā ikdienas kopšanas darbs, kā arī pieminekļa īpašnieka attieksme. Kā turpinājums pērn iesāktajam, 2005. gadam izvēlēta tēma ir  “100 sakoptākie kultūras pieminekļi Latvijā”.

Pateicoties atsaucīgām sirdīm un dāvātiem līdzekļiem Jūrkalnes katoļu dievnams šogad ir atzīts par vienu no 100 sakoptākiem kultūras pieminekļiem un šai sakarā ir piešķirts Eiropas kultūras mantojuma zilais karogs. Šogad baznīcā ir veikts kapitālais remonts, nomainīts jumta segums, veikts fasādes remonts, ierīkota apkure un nosiltināti griesti. Remonts veikts par „Sakrālo tūrisma objektu infrastruktūras attīstības” ietvaros valsts atvēlēto naudu, kā arī par Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas dotiem līdzekļiem un ar Vācijas organizācijas "Bonifatiuswerk" atbalstu. Remontu līdzfinansēja pati draudze un Jūrkalnes pagasta padome. Daudz  personīgi palīdzēja pagasta priekšsēdētājs Māris Dadzis. Neatsveramu palīdzību gan ar padomu un arī praktiski deva V.E. bīskaps Vilhelms Lapelis. Remontu kvalitatīvi veica SIA „Rūķis Vigo” celtnieki.

„Eiropas kultūras mantojuma dienu 2005” ietvaros svētdien 11. septembrī plkst. 10.00 Jūrkalnes katoļu baznīcā notiks dievkalpojums, kuru vadīs bīskaps Ārvaldis Andrejs Brumanis. Tad arī notiks svinīga Eiropas kultūras mantojuma zilā karoga pasniegšana.

Katedrale.lv

  • Attēlu galerija
(uzklikšķiniet, lai palielinātu)