Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Mieram tuvu

Tev būs pielūgt Kungu, savu Dievu, un Viņam vienam kalpot!
25.02.2007 pl. 11:28

Priesteris Rinalds Broks, Viļaka

Priestera komentārs Gavēņa laika I svētdienas Sv. Mises lasījumiem (25.02.2007)

Pēc četrdesmit gavēnī un lūgšanā pavadītām dienām, kas aizritēja tuksnesī, Jēzus jūt izsalkumu. Kā vēstī evaņģēlists Lūkass, Viņš tiek velna kārdināts. Velns saka: "Ja Tu esi Dieva Dēls, saki šim akmenim, lai tas top par maizi!" Redzam, ka ceļš, kuru kārdinātājs piedāvā iet Jēzum, bieži vien tiek piedāvāts arī katram no mums.

Tas ir vieglākais ceļš. Ceļš, kuru ejot nav nepieciešama piepūle, atteikšanās, upurgatavība, pacietība… Šī ceļa lozungs jeb devīze vienmēr ir "ego", kura intereses, vēlmes un griba ir pāri visam un visiem. "Ne no maizes vien dzīvo cilvēks" — skan Jēzus atbilde, tik skaidra, tik konkrēta. Viņš neielaižas dialogā ar ļauno, nelielās ar savu spēku, varenību, bet vienkārši noraida to, kas tiek piedāvāts.

Lai arī sātans cieš sakāvi, tas nevēlas padoties, viņš turpina kārdināt un parāda Jēzum visas pasaules valstis, sacīdams: "Es Tev došu visu šo varu un godību. Ja Tu mani pielūgsi, tad viss būs Tavs." Cik vilinošs piedāvājums! Bet kas īsti aiz tā slēpjas? Kristus atbilde visu izgaismo, tā atklāj patiesību, norādot, kādu iekšējo attieksmi esam aicināti saglabāt arī mēs: "Tev būs pielūgt Kungu, savu Dievu, un Viņam vienam kalpot!"

Kārdinājumu virkne ar to nebeidzas, ļaunais negrib samierināties ar sakāvi, ar zaudējumu, viņš mēģina vēlreiz, atkal no jauna: "Ja Tu esi Dieva Dēls, tad meties šeit lejā! Ir taču rakstīts: "Saviem eņģeļiem Viņš dos pavēli par tevi, lai viņi tevi sargātu."" Taču arī šoreiz ļaunajam nekas neizdodas, viņa izvēlētā stratēģija un loģika tiek atmaskota un sagrauta.

Gavēņa laikā esam aicināti meklēt dziļāku vienību ar Dievu, iet ceļu, kas šķīstītu mūsu prātu, domas, vārdus, gribu… mūsu sirdi. Ceļu, uz kura noteikti pamanīsim arī tādas zīmes un saukļus, kas mudinās nogriezties, apstāties, nedoties tālāk uz priekšu. Atcerēsimies, ka esam aicināti vienmēr iet kopsolī ar Kristu, nepazaudējot Viņu. Esam aicināti vērsties pie Kunga, lai Viņš mums palīdzētu redzēt, saprast, sajust. Lai katrs lēmums, kuru pieņemam, mūs tuvinātu Kungam un tādējādi vestu pie Viņa arī tos, kuri ir mums līdzās. Centīsimies izvairīties no ikviena grēka, jo viss taču sākas no mazām lietām. Viena cigarete var novest pie atkarības no nikotīna; viena maza glāzīte kādā tikšanās reizē — pie strīdiem un ķildām; šķietami nevainīga pāris santīmu nozagšana — līdz cietuma režģiem... Pie elektrosadales punktiem parasti varam lasīt uzrakstu: "Bīstami dzīvībai, netuvoties!" Kristus mums vēlas teikt: "Arī grēks ir bīstams dzīvībai, netuvojieties! Atliek padot sātanam mazo pirkstiņu, un tas jau būs paņēmis ne tikai roku, bet visu cilvēku."

Jēzus šodien vēlas mūs vest cauri dvēseles un gara tuksnesim, cauri gavēnim un lūgšanai, lai darītu mūs tīrākus un šķīstītu mūs. Ļausimies Kunga vadībai, lai spētu līdzīgi Viņam atvairīt ļauno!