Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Mūsu jūtu pasaule (Bailes un kā pret tām aizsargāties) (3)
07.11.2007 pl. 13:26

Jezuītu tēvs Jāzeps Augustīns

Portāls Katedrāle.lv sadarbībā ar žurnālu "Katōļu Dzeive" turpina publicēt rakstu sēriju "Mūsu jūtu pasaule (Bailes un kā pret tām aizsargāties)".

c. Dabiskuma un prieka trūkums

Ja mūsu rīcību sasaista bailes, tad pazūd dabiskums un prieks, tas radošais dzīves moments, kas piemīt cilvēkam, kura sirds ir brīva no bailēm. „Ja, braucot ar trošu dzelzceļu, mēs baidāmies tikai mazliet, tad brauciens mums liksies aiz­raujošs; toties, ja baidāmies ļoti stipri, brauciens būs mokošs.” (K.Horney)

d. Psihiskas krīzes un slimības

Jauniem cilvēkiem visi šie baiļu aiz­sargmehānismi var būt arī pārejoši, tādā gadījumā tie iekšējo nostāju veidošanos nopietni neietekmēs. Taču, ja šie mehā­nismi darbojas gadiem ilgi, ja cilvēks to neapzinās un necenšas cīnīties ar iekšē­jām bailēm, turklāt vēl „slēpj galvu smiltīs” un tēlo, ka ar viņu viss kārtībā, tad gan bailes pāriet dažādos neirožu paveidos. Var izskatīties, ka dzīve rit nosacīti stabili, bet, sastopoties ar dzīves grūtībām, šie cilvēki neiztur nervu sasprindzinājumu un sabrūk. Tā tas notiek, kad cilvēki, kas līdz šim it kā labi tika galā ar visu savā dzīvē, „pēkšņi” saslimst ar depresiju vai nāk kāda cita psihiska krīze. Patiesībā ir citādi – te izpaužas tās dziļās iekšējās bailes, kas līdz šim ir bijušas nogrūstas zemapziņā.


6. No kā mēs baidāmies?

Pirms varam cīnīties ar savām bailēm, mums tās ir ļoti skaidri jāapzinās. Re­kolekciju laikā ir ieteicams atgriezties pagātnē un izpētīt savas bailes. Mēs to noteikti ļoti labi atceramies. Lūk, daži jau­tājumi, uz kuriem varētu atbildēt: No kā esmu baidījies dažādos savas dzīves posmos – bērnībā, pusaudža gados, jau­nībā, brieduma gados? Kas tas bija, kas izraisīja bailes? Kādas situācijas, kādi cilvēki, kādi notikumi?

Vispirms izvērtēsim ārējos faktorus, kas izraisīja bailes: ģimenes dzīve, attie­cības ar vienaudžiem, mācības skolā, studiju laiks, darbs. Kādi cilvēki izraisīja manī vislielākās bailes? Kāpēc? No kā tieši es baidījos?

Tālāk izvērtēsim bailes, kas radās „bez ārējiem cēloņiem”: nakts murgi, panikas sajūta, bezpalīdzības sajūta. Bailes var būt par pamatu zināmai baiļu spirālei (bailes no bailēm).

Nākamajā etapā uzdosim sev vēl kā­dus svarīgus jautājumus: Kā es reaģēju uz bailēm? Kā rīkojos briesmu situācijā? Kā bailes ietekmēja manu uzvedību un attiecības ar citiem? No kuriem cilvēkiem es visvairāk baidījos?

Vai meklēju palīdzību pie citiem? Pie kā tieši? Ar ko runāju par savām bailēm? Vai tas sniedza man atvieglojumu?

Ir ļoti grūti atklāt un apzināties savas bailes, it īpaši tās, kas ir nomaskētas, jo pastāv stipra iekšēja pretestība, par kuru jau iepriekš runājām. Tas nozīmē, ka ir nepieciešama kompetenta palīdzība, lai bailes varētu uzveikt.

Verbalizējot, t.i., izsakot vārdos savas bailes sarunā ar otru cilvēku, mums pa­šiem rodas lielāka skaidrība un mēs daudz labāk varam atšķirt reālos draudus no šķietamajiem, kas radušies mūsu iekšējo baiļu iespaidā. Protams, ka baiļu verbalizācija uzreiz vēl nepanāk to, ka bailes izzūd, un tomēr tas ir liels solis uz priekšu cīņā ar bailēm un zīme, ka mums ir izredzes izkļūt no baiļu verdzības.

Un pretēji, bēgot no bailēm, mēs ne­attālinām no sevis draudus – ne reālus, ne šķietamus – bet gan tos pietuvinām un notiek tas, no kā baidāmies. „Ir ap­stiprinājies fakts, ka pa lielākai daļai slīkšana notiek tad, kad cilvēks ir nobijies no noslīkšanas iespējas. Kas ļoti baidās no tā, ka var nosarkt, tas jau sarkst. Kas baidās, ka var nosvīst, tam jau aiz bailēm vien pieri pārklāj auksti sviedri. Psihiatrijā labi pazīst šādu baiļu mehānismu, jo te veidojas īsts apburtais loks. Piem., pat ne­liels veselības sarežģījums, kas pēc sa­vas būtības ir viegli ārstējams, kādam pacientam izraisa bailes, savukārt, bailes padziļina veselības sarežģījumu un šis sarežģījums vēl vairāk pastiprina bailes. Te apburtais loks noslēdzas, vismaz līdz tam brīdim, kad iejaucas ārsts. Visļau­nākais šajā procesā ir tas, ka baiļu stā­voklī cilvēks pats sevi ļoti intensīvi novēro. Iedomāsimies, ka cilvēks, kas stostās, ļoti satraukti seko tam, ko pats saka, un tā rezultātā stostās vēl vairāk. Jeb atkal par kādu, kas par katru cenu pūlas aiz­migt: sasprindzinājums, kas rodas šo pūļu dēļ, pats par sevi neļauj viņam aiz­migt. Pat, ja viņam izdodas aizmigt, var gadīties tā, ka viņš pēkšņi uztrūkstas no miega ar domu, ka pirms aizmigšanas vēl gribējis ko sva­rīgu izdarīt. Un atceras – ka ir taču gribējis aizmigt!” (V.E.Frankls).


7. Bailes ir atkarīgas no mūsu ticības

Rodas jautājums: ja baiļu faktors mū­sos ir tik dziļš un spēcīgs, tad kur varam smelt spēku, lai briesmu situācijā mēs varētu pilnīgi apzinīgi un brīvi lemt, rīkoties un darboties?

Mums noteikti neizdosies atrisināt baiļu problēmu, balstoties tikai uz savām cilvēciskām iespējām, kas ir ierobežotas un pa lielākai daļai nedrošas. Iespējams, ka daži paši ir pārliecinājušies, ka baiļu gadījumos reizēm nepietiek ar to, ka „sa­ņemamies” un rīkojamies, bailes var ņemt virsroku. Šo problēmu varam pilnīgi atrisināt tikai tad, ja ar lielu paļāvību uz­ticam savu dzīvi Tam, kam ir vara mums to dot un ir vara to ņemt (sal. Jņ 10, 18). Te nav runa tikai par psiholoģisku as­pektu, bet galvenokārt par garīgu, ņe­mot vērā to, ka aiz katrām bailēm slēpjas sātana klātbūtne, kas tikai to vien grib, kā atdalīt mūs no Dieva un vienu no otra, lai, ieslēgušies paši sevī, mēs nonāktu līdz izmisumam.

Situācijas, kad piedzīvojam apdraudē­tību un bailes, kalpo par kritēriju mūsu ticības autentiskuma pārbaudei – tieši tad atklājas, kas ir mūsu dzīves patiesais balsts. Bailes atsedz to, kas mūsos ir paviršs un nepilnīgs mūsu uzskatos pa­šiem par sevi, tās atmasko arī puspatie­sības visā, ko mēs sakām Dievam un cilvēkiem. Bailes ir nopietns pārbaudī­jums cilvēkam – „īsts un riskants” pār­baudījums (K.Rāners). Cilvēks tajā var uzvarēt tikai ar vienu noteikumu, “ja sa­ņem jaunu spēku pieplūdumu pašā cī­ņas procesā. Ja viņš aprobežotos ar to spēka potenciālu, ar kuru uzsāka šo cīņu, tad garajā distancē noteiktu zaudētu... Viņam nekas neiznāktu, ja paliktu ieslē­dzies savā šaurajā kaktiņā – ar saviem sīkajiem prieciņiem, ar ērtu dzīvi, ar savu patmīlību un egoismu. Pārbaudījuma lai­kā ir noteikti jāaug, jāveidojas, kaujas lau­ku ir jāpaplašina līdz mūžības horizon­tam”. (K.Rāners)

Lūk, tā esam nonākuši pie galvenās ārstēšanas metodes, kas palīdz tikt galā ar tām „parastajām ikdienas” bailēm, kas atrodamas katra cilvēka dzīvē, un arī tām „lielajām” – visu ārstē Visvarenā Dieva mīlestība, kad mēs tai atveramies: „Kas dzīvo Visaugstā patvērumā un mīt Vi­suvarenā ēnā... tas nebīsies nakts bries­mu, jo nejutīs baiļu.” (Ps 91, 1. 5).

Tulkoja māsa Irēna
Žurnāls "Katōļu Dzeive"