Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Bīskaps V.Lapelis turpmāk kalpos kā dominikāņu mūks
26.06.2012 pl. 18:24

Marta Grīsle

Liepājas diecēzes bīskaps Vilhelms Lapelis atteicies no bīskapa amata pienākumu pildīšanas, uzsverot, ka vēlās būt tuvāk cilvēkiem un tuvākajā laikā atgriezīšoties pie mūka pienākumiem, laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" atzīst pats bīskaps.

„Jau vienpadsmit gadus pildu Liepājas diecēzes bīskapa pienākumus – manā darbības laikā ir uzbūvēti vairāki dievnami, izveidots gan diecēzes interneta portāls, gan avīze. Rūpējos par Liepājas katoļu pamatskolu. Daudz pūliņu ir prasījusi diecēzes administrēšana un darbs ar dokumentiem. Taču šis darbs mani ir izsmēlis. Garīgo darbību uzsāku kā dominikāņu mūks un, manuprāt, vislabāk būtu atgriezties pie šī kalpojuma. Neesmu pārliecināts vai to darīšu Latvijā. Pārzinu poļu valodu, tādēļ, visticamāk, savu garīgo darbību turpināšu tieši Polijā,” skaidro V. Lapelis.

Bīskaps apgalvo, ka atkāpšanās no amata nav saistīta ar veselības traucējumiem. „Protams, veselība vienmēr varētu būt labāka, bet šajā gadījumā tas nav noteicošais faktors, kādēļ pametu diecēzes vadības pienākumus. Pārvaldes orgāns nevar atļauties algot cilvēkus, kuri pildītu visus nepieciešamos uzdevumus – šie uzdevumi bija jāuzņemas man pašam. Jutu, ka tas, ko daru šobrīd, nav tas, ko Dievs gribētu no manis, tāpēc nolēmu mainīt savu darbības virzienu. Esmu gandarīts, ka pāvests Benedikts XVI pieņēma manu atlūgumu. Daži uzskata, ka šis lēmums ir nācis negaidīti, bet, manuprāt, nekas ārkārtējs tas nav. Mūku kopiena balstās uz darbu vienlīdzīgu sadali – viens atbild par saimnieciskiem jautājumiem, otrs par dievkalpojumiem, trešais par jauniešu vai bērnu jautājumiem, sociālo jomu un tml. Un, ja kāds pagurst, vai vēlās mainīt darbības virzienu to visu ir iespējams realizēt. Mūku kopienā jau esmu bijis, dzīvoju klosterī un zinu, ka šis dzīves veids man sagādā gandarījumu.”

Lai ar diecēzes priesteriem pārrunātu situāciju pēc bīskapa Lapeļa atteikuma pildīt Liepājas diecēzes bīskapa amata pienākumus un stādītu priekšā jauno pāvesta Benedikta XVI iecelto pagaidu Liepājas diecēzes vadītāju bīskapu Edvardu Pavlovski, 25. jūnijā Liepājā bija ieradies pāvesta pārstāvis Baltijas valstīs, nuncijs Arhibīskaps Luidži Bonaci. Nuncija pienākums ir atrast jaunu diecēzes bīskapa pienākumu veicēju, taču galīgais lēmums par to, kurš būtu vispiemērotākais kandidāts šim kalpojumam, tiks pieņemts Vatikānā. „Jaunais Liepājas diecēzes bīskaps var būt kāds no Latvijas vai ārvalstīs mītošajiem garīdzniekiem,” stāsta V. Lapelis.

Nra.lv
Foto: Katedrale.lv

  • Foto: bīskaps V.Lapelis Liepājas Sv.Dominika klosterī svin Sv.Misi kopā ar dominikāņu brāļiem (2010.g.)