Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Kā atbrīvot sv. Pētera baziliku no košļājamās gumijas?
08.06.2006 pl. 09:55

Sakrālā mūzika un īpašas, diskrētas norādes, atgādinās tūristiem, kuri apmeklē sv. Pētera baziliku un Vatikāna grotas par nepieciešamību respektēt šīs vietas svētumu.

Avīze Corriere della Sera informē, ka šādā veidā institūcija, kas atbild par kārtības uzturēšanu bazilikā – Fabbrica di San Pietro, ir nolēmusi cīnīties ar šo košļājamo gumiju sērgu, jo tās tiek pielipinātas pie marmora visur, pat sv. Pētera kapa tiešā tuvumā.

Ikdienas baziliku apmeklē ap 20 - 30 tūkst. apmeklētāji, bet svētkos pat 70 tūkst. No tiem gumiju košļā apmēram 10% tūristu. Daudzi no tiem pielipina tās pie sienām un dažādos mazāk redzamos nostūros, bojājot ārkārtīgi vērtīgos mākslas darbus.

Tāpēc ir nolemts sv. Pētera bazilikā atskaņot klusu sakrālo mūziku, bet ik pa laikam atskaņot aicinājumus apmeklētājiem cienīt vietu, kurā tie atrodas. Tiesa gan, netiks atskaņots tiešs aicinājums nelipināt košļājamās gumijas pie sienām, bet tas ir iniciatīvas autoru galvenais mērķis.

Par to, cik nopietna ir šī problēma sv. Pētera bazilikai, kurai šogad tiks atzīmēta 500. jubileja, Vatikāna preses konferencē runāja tās virsgans, kardināls Frančesko Marhizāns. Viņš teica, ka galvenais ļaunums, kas tiek nodarīts katedrālei, ir grafiti uz ārsienām un košļājamās gumijas bazilikas iekšpusē.

„Ir grūti pat iedomāties, cik laika un enerģijas atņem gumiju noņemšana, kas tiek salipinātas it visur gar marmora sienām,” – teica norūpējies kardināls.

PAP