Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Vienaldzība traģēdijas priekšā
14.06.2006 pl. 13:18

L`Osservatore Romano apsūdz attīstītās valstis vienaldzībā pret humanitāro traģēdiju Āfrikā. Jaunākajā izdevumā Vatikāna avīze raksta par „vainas pilnu uzmanības trūkumu pret traģēdijām, kas ikdienas norisinās Āfrikā”.

Raksts, kura nosaukums ir „Āfrika: nabadzības skandāls”, apvaino tā sauktās „augsti attīstītās valstis” vienaldzībā pret tiem kas cieš badu, īpaši pret bērniem. „Ikdienas Āfrikā mirst 800 bērni tikai tāpēc, ka viņu ģimenes nespēj samaksāt par vizīti pie ārsta vai nodrošināt higiēnas pamatvajadzības,” – lasām rakstā. Pēc raksta autora domām nepieciešamā palīdzība Melnajam Kontinentam, rietumu valstīm veidotu niecīgus izdevumus, bet afrikāņu ģimeņu budžetā tās varētu būt ļoti nozīmīgas summas.

Avīze atgādina, ka bagāto valstu līderi G-8 sanāksmē Skotijā 2005. gadā apņēmās sadarboties ar Āfrikas valstu valdībām, tomēr nav to darījuši. Programmas "Make Poverty History" vienīgi Zambija, ar Lielbritānijas palīdzību zināmā mērā ir segusi cilvēku medicīniskās aprūpes izdevumus. „Bet šajā laikā Āfrikā ir gājuši bojā ap 25 tūkst. bērni,” – raksta Vatikāna avīze. „Medicīniskās aprūpes nodrošināšana ģimenēm visā kontinentā maksātu tikai 1,38 miljardus dolārus, bet tas glābtu 285 tūkst. bērnu dzīvības. Sjerraleonē iet bojā katrs ceturtais bērns nesasniedzot piecu gadu vecumu. Avīze atsaucoties uz organizāciju "Save the Children" ziņo, ka viena bērna slimības un tās ārstēšanas dēļ bieži vien pārējiem bērniem ģimenē ir jācieš badu un tiem nav līdzekļu par ko apmeklēt skolu, ģimene ieslīgst parādos ko nespēj atdot.

L`Osservatore Romano aicina bagātās valstis palielināt palīdzības apjomus, un organizēt šo palīdzību tā, lai tā nokļūtu līdz cilvēkiem, kuriem tā visvairāk ir vajadzīga.

KAI