Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Pāvests pasludina bīskapu Boļeslavu Sloskānu par godināmo
21.12.2004 pl. 20:00

Dr. Jānis Jerumanis, profesors, vicepostulators

20. decembrī Vatikānā ar pāvesta Jāņa Pāvila II izsludinātu dekrētu* oficiāli tika atzīta bīskapa Boļeslava Sloskāna tikumu varonība, un turpmāk viņu var dēvēt par godināmo.

Tikumu varonības atzīšana nozīmē, ka Baznīca novērtē Dieva kalpa Boļeslava Sloskāna dzīves izcilību (excellentia vitae) un uzskata to par atdarināšanas vērtu.

Tas ir pirmais posms ceļā uz bīskapa Sloskāna oficiālu pasludināšanu par svēto. Katoļu Baznīcas kārtība paredz, ka tam ir nepieciešami vēl divi sekojoši posmi: beatifikācija jeb atzīšana par svētīgo un kanonizācija jeb atzīšana par svēto.

Beatifikācija ir atļauja veikt oficiālu godināšanas kultu Dieva kalpa godam vietējā Baznīcā. Šādu atļauju dod, ja tiek apstiprināts, ka, pateicoties šī cilvēka aizlūgumiem, ir noticis kāds brīnums.

2005. gada sākumā Romā speciāla komisija izskatīs B. Sloskāna lietu. Gadījumā, ja kāds brīnums tiks apstiprināts, pāvests Jānis Pāvils II liturģiskas ceremonijas laikā pasludinās bīskapu Sloskānu par svētīgo.

Lai cilvēku atzītu par svēto visā universālajā Baznīcā, viņa svētumam ir jātiek apliecinātam caur vēl kādu brīnumu. Tādā gadījumā bīskaps Boļeslavs Sloskāns tiktu oficiāli atzīts par Baznīcas svēto.

_______
* - Decretum super heroicitate virtutum