Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Brīvības izpratne Baznīcā
18.03.2008 pl. 20:32

Priestera Oskara Jabloņska OP garīgās pārdomas par tēmu "Brīvības izpratne Baznīcā", kuras tika izteiktas Kurzemes diecēzes garīdznieku sanāksmē. 

Priesteris pieminēja Jāni kardinālu Ņūmenu, kurš savā laikā ir uzsvēris Baznīcas normu, ieražu un disciplīnas ievērošanas nozīmīgumu. Īpaši tas attiecas uz visiem Baznīcā kalpojošiem. Priesteriem ir jāapzinās un pastāvīgi jāatceras, ka jādzīvo un jārīkojas tā, kā to nosaka Baznīca – saskaņā ar tās mācību un tradīcijām. Nav jāmeklē kaut kādi savi risinājumi, savi izgudrojumi, bet jābūt paļāvībā uz to, ka Svētais Gars tiešām darbojas Baznīcā.

Dominikāņu tēvs pasvītroja, ka šīs lietas kļūst īpaši aktuālas un svarīgas, kad runa ir par personīgo nostāju Baznīcā, tas skar arī brīvības izpratnes jautājumu. Mūsdienu pasaulē ir vērojama tendence brīvību izprast, kā neatkarību. Tas nozīmē to, ka es kā personība, neesmu saistīts, man obligāti nav kaut kas jādara, es neesmu piespiests kaut ko darīt vai nedarīt. Šī brīvības izpratne ir pārprasta un tā saistās ar bezatbildību un visatļautību.

Savukārt tā brīvība, kas cilvēkiem asociējas ar pienākumiem, īpaši ja tas skar disciplināros jautājumus, automātiski liek domāt, ka tas ierobežo cilvēka brīvo gribu, aprobežo viņu kā indivīdu.

Arī šī ir pārprasta brīvība, jo cilvēkam vienmēr ir jāatceras, ka visas normas, likumi, pat disciplināras lietas, īpaši, ja tas skar Baznīcas jautājumus, nav domātas, lai cilvēka personību ierobežotu vai viņu aprobežotu viņa vajadzībās un izpausmēs, bet gan tieši otrādi, tas ir domāts, lai cilvēkam palīdzētu drošāk iet ceļā uz Debesīm. Tēvs Oskars uzsvēra, ka īpaši šis brīvības jautājums ir aktuāls mūsdienās, kad masu saziņas līdzekļi veido tādu domāšanas veidu, kur cilvēkam jābūt neatkarīgam, neatkarīgam no visa, arī no Baznīcas. Tas veido ļoti negatīvu nostāju cilvēku domāšanā, cilvēku nicinošā attieksmē pret Baznīcu un tās pārstāvjiem, tāpēc mēs visi esam aicināti pārdomāt, kāda ir mūsu nostāja, ko Baznīca māca, ko mēs katrs domājam ar vārdu – brīvība, kā mēs to izprotam, vai tiešām spējam noticēt, ka Dievs nepārtraukti darbojas Baznīcā, vai katrs no mums apzinās, ka esam grēcinieki, bet caur mums darbojas Dievs, vai mēs spējam ieklausīties tajā, ko māca Baznīca un spējam palīdzēt arī citiem saskatīt to Baznīcas mācības patiesumu un svarīgumu, kas palīdz mūsu garīgajai izaugsmei un dzīvei kopā ar Baznīcu?

Sanita Zustere