Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Pie suitiem viesojas Kurzemes bīskaps
07.06.2008 pl. 12:54

Juris Lipsnis

Maija mēneša beigās, kad suiti pulcējās Alsungas pagasta Krustiņos uz tradicionālo katoļu lūgšanu vakaru pagalmā pie krusta, tur no Liepājas ieradās arī Kurzemes diecēzes bīskaps Vilhelms Lapelis.

Izlūgties svētību ikdienas gaitām

Pēc kopīgajām lūgšanām un dziesmām bīskaps teica: „Man patiess prieks šeit redzēt suitu dziedātājas, kas slavenas ne tikai jūsu novadā, bet arī tālu aiz tā robežām. Prieks redzēt arī visus pārējos, kas ieradušies no apkārtējām mājām, ciemiem un pagastiem. Priecājos, ka te ir arī bērni. Es pastāstīšu kādu līdzību. Kāds cilvēks, no rīta piecēlies, bija norūpējies, ka ir tik daudz darāmā, ka uzreiz jāķeras pie darba. Laiks gāja, bet darbi kaut kā neveicās. Pienāca jau pusdienlaiks, bet vēl nekas lāgā nebija paveikts. Tā viņš nopūlējās līdz pat vakaram, un, lai gan šis tas bija izdarīts, lielākā daļa darāmā palika atkal uz citu dienu. Šis cilvēks ar rūgtumu sirdī teicis Dievam: „Nu kā tad tu man tā nepalīdzēji? Es tā pūlējos, bet tu mani pat neatbalstīji!” „Bet tu jau man palīdzību neesi lūdzis!” Dievs atbildēja. Nākamajā rītā vīrs pieceļoties saprot, ka atkal priekšā gara diena un daudz darāmā. Bet šo dienu viņš sāka ar lūgšanu, un viņam veicās. Redzu sanākušos un saprotu, ka ne jau tādēļ esat te, ka jums nebūtu nekā cita darāma. Bet jūs esat gudri ļaudis, kas saprotat – ja Dievs sargā un palīdz, tad arī viss veicas. Šie maija vakari, kad jūs sanākat pie krustiem, ir laba iespēja būt kopā un nest svētību arī savās mājās. Cerēsim, ka šī skaistā tradīcija no Latgales un Kurzemes izplatīsies un tiks iemīļota arī citos novados.”

Iesvēta karogu

Bīskaps V.Lapelis iesvētīja valsts karogu, kam mastu Krustiņu saimnieks Juris Freibergs uzcēlis blakus krusta zīmei. Pēc tam visi kopā nodziedāja valsts himnu, ko īpaši skanīgu padarīja Alsungas un Gudenieku suitu sievu balsis. J.Freibergs pateicās visiem sanākušajiem: „Paldies, ka atradāt laiku un atnācāt pie šī svētā krusta, kas nesis svētību jau vairākām paaudzēm, kuras dzīvojušas šajās mājās. Šo krustu, kas uzstādīts jau 1925. gadā, esmu tikai atjaunojis. Pestītāja zīme pie krusta ir tā pati, kas toreiz. Tā ir piedzīvojusi dažādus laikus, te nākuši lūgties pat vācieši, kas kara laikā dzīvoja Krustiņos. Bet šī tikšanās šovakar notika tikai ar mūsu jaunā, enerģiskā prāvesta Andra Vasiļevska atbalstu, kurš mani iedrošināja saaicināt cilvēkus pie mūsmāju krusta. Paldies arī bīskapam, kurš atrada laiku atbraukt pie mums.”

Atbrauks vēl

V.Lapelis sanākušajiem izdalīja pa dāvaniņai – nelielus, kaklā karamus krustiņus, ko atvedis no Vatikāna. Viņš atzina, ka šādās lūgšanās pie pagalma krusta piedaloties pirmoreiz: „Pirmo reizi, bet ceru, ka ne pēdējo. Šoreiz mani uzaicināja Gudenieku baznīcas sakristeāns Juris Freibergs, kam nevarēju atteikt. Tagad es zinu, kā lūgšanas notiek.” Viņš pieļāva iespēju, ka pie suitiem, kad te notiek lūgšanas un dziedājumi, varētu ierasties katru gadu maijā, tikai varbūt katrreiz citā pagastā. Jāpiebilst, ka Kurzemes diecēzes vadītāja vizīte katrā draudzē parasti notiek vienu reizi gadā.

Būs jauni krusti

Alsungas un Gudenieku draudzes prāvests Andris Vasiļevskis pastāstīja, ka pērn suitu pusē iesāktā tradīcija vēršas plašumā: „Šogad maija lūgšanas notiek visu mēnesi katru trešdienas un piektdienas vakaru. Es lēšu, ka šovakar te bija ieradušies gandrīz 80 cilvēku, bet arī citas reizes to bijis vismaz 30. Šogad jau iesvētīts viens jauns krusts – Ķīšos pie Zvirgzdu ezera, bet otrs 30. maijā Bērzkalnos – to pie savām mājām ierīkojusi Saeimas deputāte Sandra Kalniete. Iespējams, ka citugad dziedājumi notiks pie diviem krustiem vienlaikus, jo maijā pietrūks dienu,” viņš smaidot piebilda.

• Attēlu galerija •
(uzklikšķiniet, lai palielinātu)