Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Visa viņa dzīve - kalpošana Dievam
01.08.2008 pl. 08:10

Tikai 9 mēnešus Ventspilī dzīvo un kā priesteris Svētā Krusta katoļu baznīcā kalpo tēvs Martins. Ir nedaudz savādi nosaukt 30-gadīgu cilvēku par tēvu, bet tā katoļiem ir pieņemts uzrunāt priesteri.

Tēvs Martins Siluans Virkovskis dzimis Polijā, Krakovā, kur arī beidza augstāko garīgo semināru. Pēc tam 4 gadus bija praksē Ukrainā, Mariupolē, tagad - Latvijā, Ventspils katoļu baznīcā. Draudzes locekļus patīkami pārsteidza viņa brīvā un ļoti labvēlīgā maniere saskarsmē ar cilvēkiem. Viņš visiem ir kā brālis, bet vienlaikus arī - audzinātājs. Viņa spēcīgā, skaistā balss jauki skan baznīcas korī.

Tēvs Martins jau 12 gadus ir Svētā Pāvila Pirmā vientuļnieka ordeņa mūks. Svētais Pāvils bija vientuļnieks, kas dzīvoja IV gadsimtā Ēģiptē. Šo svēto godā gan katoļi, gan pareizticīgie.

Svētā Pāvila mūku ordenis dibināts XIII gadsimtā Ungārijā. Katoļi, kas ir šajā ordenī, sevi dēvē par paulīniešiem. Viņi izvēlējušies ļoti  stingru dzīvesveidu, kas līdzinās Jēzus Kristus dzīvei, veltot savu dzīvi kalpošanai Dievam.

Šī ordeņa mūki drīkst kalpot arī kā priesteri. Tēvs Martins šo misiju pilda jau 5 gadus. Vēl būdams seminārists, viņš, sirds balss aicināts, apciemoja pansionātus, cietumus, bērnunamus. Rezultāti ne vienmēr bija uzreiz redzami, bet prieks bērnu acīs jau bija panākums. Sevišķi lielu vajadzību pēc viņa palīdzības izjūt ieslodzītie. Tēvs Martins arī tur skaidroja, sludināja, uzklausīja grēksūdzes. Vēstules, ko rakstījuši cietumnieki, viņš glabā kā dārgumu.

"Es ļoti labprāt strādāju ar cilvēkiem. Karjera man nav vajadzīga. Cilvēki pie manis vēršas katru dienu. Man nav svarīgi, pie kādas ticības viņi pieder. Es uzklausu ikvienu, arī neticīgo," saka tēvs Martins. "Uzklausu cilvēku grēksūdzi un pats izsūdzu grēkus citam mācītājam. Mūks nav vientuļnieks. Vienmēr eju pie cilvēkiem ar atvērtu sirdi un tīrā, baltā apģērbā. Baltas drēbes man ir kā zīme dzīvošanai Kristū. Jēzus Kristus ar savām izlietajām asinīm ir nomazgājis mūs. Jā, esmu jauns, tomēr gribu būt gudrs, bet tikai Dieva gudrībā!"

Dzīvodams Polijā, tēvs Martins labi apguvis pareizticību, slāvu baznīcas valodu, kā arī mūsdienu krievu valodu.

Šobrīd tēvs Martins ir norūpējies par Pārventas katoļu baznīcas būvniecību, tajā arī kalpos mūki. "Tur nedalīs pēc tautības, tā būs baznīca visiem. Pašlaik ir projekts, zemes gabals, attiecīgo varas iestāžu atļauja. Aizkavējas vien celtniecība."

  • Foto: Tēvs Martins lūdz Dievu Itālijā 3500 metru augstumā.