Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Top Saldus katoļu baznīca
29.08.2008 pl. 20:23

Par jaunās Saldus sv.Pētera un Pāvila baznīcas tapšanu, stāsta Saldus draudzes prāvests Andrejs Mediņš un draudzes locekle Natālija Milzere.

- Kā izdevās atkal atsākt darbus pie Saldus katoļu baznīcas būvniecības?

Andrejs Mediņš – Saldus katoļu draudzes prāvests: Patiesībā šai baznīcai jau bija jābūt uzceltai. Ir celts un ārdīts, bet tas liecina, ka mūsos ir pārprasts jēdziens – baznīca. Baznīcu ir jāceļ ar cilvēku sirdīm un rokām, nevis ar naudu. Nekāda prāvesta attieksme vai mūsu savstarpējās attiecības baznīcu nesatricinās, jo baznīca ir cilvēku sirdīs. Mums dažreiz šķiet, ka naudas trūkums ir šķērslis, lai nedarītu, nemīlētu, neuzdrīkstētos, bet galvenais ir cilvēki. Svarīga ir arī motivācija. Cilvēki ir jāatver priekam, dzīvajai Baznīcai. Tajā, ko šobrīd redzam, Dievs atklāj, ka Viņš neizvēlas firmas, lielus uzņēmējus, bet vismazākos, par kuriem sabiedrībā citi pat pasmīnētu. Smagos darbus pārsvarā veic „Kalna svētību” kopienas jaunieši – bijušie narkomāni, alkoholiķi un azartspēlētāji, un viņi baznīcas veidošanā piedzīvo unikālo Dieva klātbūtni.

Mana loma tajā visā nav nekāda, jo Dievs ir tas, kas ir atvēris cilvēku sirdis un viņus uzrunājis. Lai gan darba apjoms ir milzīgs, kā Saldus baznīcas apmeklēšanas laikā teica nuncijs Peters Curbrigens – cilvēku spēkiem tas nav iespējams, bet Dievam tas ir iespējams, un Viņš arī ir tas, kurš šo darbu veic caur cilvēkiem.

- Ne visiem ir fiziskais spēks, lai dotos un piedalītos baznīcas būvniecībā, kā iesaistās citi draudzes cilvēki?

A.M. Ikkatrā darbā ir nepieciešams dziļums, tādēļ arī Saldus katoļu draudzē sestdienās no agra rīta līdz vēlam vakaram ir Vissvētākā Sakramenta adorācija, lai iesaistītu to sabiedrības daļu, kas saka – es nevaru, jo esmu vājš, vecs. Tomēr tieši šie cilvēki var ļoti daudz savā vājumā un nespēcībā, jo aizlūdz par tiem, kas strādā fiziski. Ir divas iespējas – vai nu palikt malā, vai iet līdzi.

- Kā jūs iesaistāties līdzekļu vākšanā jaunajai Saldus katoļu baznīcai?

Natālija Milzere – Saldus katoļu draudzes locekle: Mēs, „Marijas leģiona” māsas, ejam pilsētas ielās un arī dažādās iestādēs lūgt cilvēkiem ziedot naudu ērģeļu iegādei. Mums ir speciāli sagatavotas lapas, kur izskaidrots mērķis, kam savāktie līdzekļi tiks izmantoti, tās atstājam ziedotājiem, bet citās lapiņās tiek ierakstīta ziedotā summa un ziedotāja vārds, ko paturam sev. Ir pat gadījumi, kad cilvēkam pašam naudas nav, bet, lai ziedotu, viņš iet to aizņemties no kaimiņa. Reiz kāda skolniece uz ielas noziedoja vienīgo naudiņu, kas viņai bija un par ko viņa bija gribējusi nopirkt bulciņu. Ziedotāji ir dažādu konfesiju ticīgie. Vācam naudu arī apkures katliem.

- Vai varēja paredzēt, ka cilvēki uz strādāšanu katoļu dievnama tapšanā būs tik atsaucīgi?

N.M. Man šķiet, ka mūsu draudzē vienmēr ir bijuši atsaucīgi cilvēki – esam piedalījušies talkās, palīdzējuši remontēt prāvesta dzīvokli. Piemēram, pēc dievkalpojuma tika paziņots, ka strādniekiem aptrūkušies kartupeļi pusdienām, un tūlīt viss tika sagādāts. Starp strādātājiem pārsvarā ir tie, kas vienmēr ir gājuši un darījuši. Jebkuram cilvēkam ir iespēja pielikt roku baznīcas tapšanā no 8 rītā līdz 12 naktī. Kad kurš var, tad nāk. Uz vietas ir darba vadītājs, kas ierāda darāmo. Strādātāji ir dažāda vecuma. Apbrīnu izraisa Lūcijas Čudares darbaspējas, jo viņa februārī nosvinēja savu 80 gadu jubileju. Vēl ir cerība, ka, nākot siltākam laikam, atmodīsies arī citi strādātgribētāji.

Redzot, kā tiek būvēta jaunā baznīca, – jumtu uzliek un tad nojauc, cilvēkos ir veidojies tāds kā pagurums gaidot, kad baznīca beidzot būs gatava. Tagad gados vecākiem cilvēkiem ir sapnis – kaut tikai varētu piedzīvot jauno baznīcu.

Sirsnīgs paldies jāsaka puišiem no „Kalna svētību” kopienas, kuri strādā ļoti neatlaidīgi. Viņi šeit ieradušies gan no Lēnām, gan Bruknas, dzīvo draudzes mājā, kur arī mūsu saimniece Anna viņus pabaro ar pusdienām. Palīgos nāk arī luterāņu draudzes ļaudis.

Intervēja Ieva Liede
Visu rakstu lasiet "Nāc" Nr.43

Ikkatram ir iespēja finansiāli atbalstīt Saldus baznīcas būvniecības pabeigšanu, ziedojot draudzes kontā:

Saldus Romas katoļu draudze
Reģ. Nr. 90000692705
Banka: AS SEB Latvijas Unibanka
Konts: LV66UNLA0050011796221