Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Pāvests: mīlestība uzvar naidu un ļaunumu
12.08.2009 pl. 12:23

Svēto mocekļu liecības nacistu nometnēs nozīme un aicinājums lūgties par paaicinājumiem uz priesterību – tie bija Benedikta XVI uzrunas pirms lūgšanas „Kunga eņģelis” galvenie punkti.

Pāvests pieminēja vairākus Kristus lieciniekus, kuru liturģiskos svētkus svinēsim tuvākajā laikā. Starp tiem ir sv. Ponciāns, pāvests, sv. Hipolīts, priesteris, un sv. Laurencijs, diakons. Svētais tēvs atgādināja, ka šonedēļ Baznīca piemin sv. Klāru no Asīzes – kvēlas mīlestības, lūgšanas, nabadzības un paklausības piemēru, kā arī divus Aušvicas koncentrācijas nometnes upurus: sv. Terēzi Benediktu no Krusta (Edīte Šteina) un sv. Maksimiliānu Kolbe. Mocekļu piemērs mums atgādina, ka mīlestība uzvar naidu un ļaunumu – teica pāvests.

„Nacistu «lāģeri» tāpat kā citas nāves nometnes ir jāuzskata par ārkārtīga ļaunuma simboliem, par elli, kura atveras zemes virsū, kad cilvēks aizmirst Dievu un mēģina viņu aizvietot, uzurpējot tiesības izlemt, kas ir labs un kas ir ļauns, lemt par dzīvību un nāvi, – savā vasaras rezidencē Kastelgandolfo teica Benedikts XVI. – Diemžēl šis fenomens neaprobežojas tikai ar nacistu nāves nometnēm. Drīzāk tas ir galarezultāts liberālai pasaulei, kad robežas bieži vien ir zudušas.”

Svētie mudina apzināties atšķirību starp ateistisko humānismu un kristīgo humānismu. Runa nav tikai par filozofiskām vai ideoloģiskām sistēmām, bet gan par pasaules uzskatiem, kas cenšas cilvēku pārveidot par dievu. No otras puses redzam daudzu svēto un svētīgo piemēru, kuri dzīvē īstenoja evaņģēlisko mīlestības un cerības tikumu. Tieši viņi parāda patiesību par Dievu, kas ir Mīlestība, un cilvēku, kas radīts pēc Viņa attēla un līdzības. Mīlestības ceļš patiesībā – tā ir vienīgā patiesā atbilde uz šodienas ekonomisko un garīgo krīzi, – teica pāvests.

Kastelgandolfo bija ieradušies vairāki simti svētceļnieku no daudzām valstīm. Viņu vidū bija arī liela grupa ticīgo no Polijas. Benedikts XVI skaidroja svētdienai paredzēto Evaņģēlija fragmentu par dzīvo Maizi, kas nākusi no debesīm, kas ēdīs no šīs maizes, tas dzīvos mūžam. Pāvests aicināja ticīgos piedalīties Euharistijā, kas atjauno kristīgo mīlestību, kā arī lūgties par jauniem paaicinājumiem uz priesterību. Poļu valodā Benedikts XVI teica: „Sirsnīgi sveicu visus poļu ticīgos, bet īpaši tos, kuri šajās augusta dienās kājām iet uz Jasnaguras vai citiem mariāniskajiem sanktuārijiem. Lai jūsu svētceļojums kļūst par atgriešanās laiku, stiprina ticību un cerību. Tā ir Dieva žēlsirdības dāvana. Jūsu lūgšanām uzticu apustuļa Pētera pēcteča kalpojumu Baznīcā. Lai Dievs jūs svētī”.

Radiovaticana.org