Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Irākā sarucis kristiešu skaits
13.01.2005 pl. 07:35

Ervīns Svilāns, Vatikāna radio

Uz pagājušā gada Ziemassvētku nakts dievkalpojumiem Bagdādes pilsētā bija ieradušies ļoti maz cilvēku, ziņo informācijas aģentūra „VOA News”. Tas ir izskaidrojams ar vēl nesen notikušajiem terora aktiem, kas nodārdēja dažādos valsts dievnamos.

Ja senāk uz Kristus dzimšanas svētkiem Vissvētākās Jaunavas Marijas dievnamā pulcējās ap 700 ticīgo, tad šogad bija ieradušies tikai 70, kas ir paši aktīvākie un drosmīgākie draudzes locekļi.

„Ja Jūs redzētu šos draudzes dievnamu pirms pāris gadiem, tad Jūs pārliecinātos, ka šajos svētkos visi kristiešu dievnami bija pārpildīti līdz tam, ka pat cilvēkiem bija jāstāv ārā”, stāsta draudzes prāvests Piters Haddads.

Irākas kristieši stāsta, ka viņi pēc amerikāņu iebrukuma Irākā ik dienas cieš no islamistu uzbrukumiem. Jo musulmaņi uzskata amerikāņus par kristiešiem, kas grib iznīcināt islamu un tāpēc par atriebības mērķi kalpo vietējās kristiešu kopienas.

Pusotra gada laikā, kopš ir sākusies amerikāņu operācija pret Irāku, valsti ir pametuši apmēram 50 tūkstoši kristiešu. Pēc agrāk veiktajiem statistikas datiem valstī dzīvoja apmēram 800 tūkstoši kristiešu. Lielākoties Irākas kristiešu pārbrauca uz Sīriju un Jordāniju, kur kristiešiem ir labvēlīgāki apstākļi.