Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Zem kukurūzas lauka atklāta 1000 gadu veca baznīca
02.07.2021 pl. 08:02
Zem kukurūzas lauka Vācijā ir atrasta 1000 gadu veca baznīca, ko būvējis Oto Lielais, kurš kā Svētās Romas imperators ievērojami paplašināja katoļu baznīcas ietekmi Eiropā.

2021. gada maijā arheologi Vācijā Saksijas-Anhaltes federālajā zemē no jauna atklātās Helftas karaļa pilī netālu no Eislēbenas atklāja lielās baznīcas sienas. Pilsēta ir slavena kā Mārtiņa Lutera dzimtā pilsēta.

Arheologi uzskata, ka ēku, kas aprakta zem kukurūzas lauka, uzcēla Oto I, tradicionāli pazīstams kā Oto Lielais, kurš bija Vācijas karalis no 936. gada un Svētās Romas imperators no 962. gada līdz savai nāvei 973. gadā.

Projekta vadītājs Felikss Biermans sacīja, ka taisnstūra konstrukcijas izmērs ir aptuveni 30 metri un 20 metri. Oto faktiski bija uzcēlis baznīcu, kas atgādina miniatūru katedrāli.

Baznīca tika dibināta pirms 968. gada, un tiek uzskatīts, ka tā ir veltīta svētai Radegundei, Tīringenes princesei un franku karalienei, kura Puatjē nodibināja Svētā Krusta abatiju. Viņa ir arī vairāku Francijas un Anglijas baznīcu svētā aizbildne.

Baznīca kalpoja savai draudzei apmēram 500 gadus, bet tā tika iznīcināta protestantu reformācijas laikā. No atklājuma vietas arheologi paziņoja: "Šī ir lieliska, ārkārtīgi liela baznīca, kas pierāda šīs vietas nozīmi Oto Lielā laikā."

Arheologu komanda arī atklāja vairākas monētas un 14. – 15. gadsimta podiņu krāsni. Klāt bija arī baznīcas zvana fragmenti. Tika atrasta arī kapsēta ar 70 kapiem, kā arī vairākas 10. līdz 15. gadsimta akmens kapenes, kas, pēc Biermana teiktā, bija “apbedīšanas vieta reģiona aristokrātiskajām ģimenēm”. Pašreizējie izrakumi turpināsies līdz septembrim, informē zenger.news.

Ilustratīvs foto: Rudy and Peter Skitterians/Pixabay.com